Yazar: Alican Türk, Sun Savunma Net, 3 Aralık 2017
Soruşturma süreci ile birlikte 5,5 yılını dolduran 28 Şubat Davası’nda önemli bir aşamaya gelindi: 08 Aralık 2017 tarihinde yapılacak 92’nci duruşmada savcılığın esas hakkında mütalâasını sunması bekleniyor.
Peki, savcı mütalâasında neler söyleyebilir, dava ve sanıklar hakkında hangi taleplerde bulunabilir?
Bunu bir başka yazıya saklayıp, önce bu kadar zamandır devam eden davaya ilişkin bazı temel ve sayısal bilgiler verelim:
28 Şubat Soruşturması, Hacı Yunus AKYOL adındaki bir avukatın Nisan 2011’de Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa BİLGİLİ’ye yaptığı suç duyurusuyla başlar.
Aralık 2011’de, Çorlu’da yaşayan Tamer TATAR adında ordudan atılma bir tabip binbaşı, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa BİLGİLİ’ye 28 Şubat’a ilişkin bir klasör ve iki CD’den oluşan bilgi – belgeler gönderir. Böylece soruşturma derinleşir. (Bu “vatansever binbaşı”nın (!) TSK’dan atıldıktan sonra doktorluk mesleğini icra ederken bir “cemaatin” organize ettiği faaliyetler kapsamında Afrika’daki hastanelerde yüzden fazla ücretsiz göz ameliyatı yaptığı tespit edildi. Aaa, çok ilginç!)
Savcı Mustafa BİLGİLİ 12 Nisan 2012’de aralarında 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2’nci Başkanı Çevik BİR’in de bulunduğu 31 sanık hakkında ilk gözaltı ve tutuklamaları başlatır. (Mustafa BİLGİLİ adlı “savcı”, aynı zamanda kamuoyunda KOZMİK ODA SORUŞTURMASI olarak bilinen olayın da savcısıdır. 15 Temmuz ihanet kalkışmasından sonra sırra kadem bastı, 4 ay sonra sahte kimlikle yakalandı, meslekten atıldı. Halen Fethullahçı terörist olduğu iddiasıyla cezaevinde. Hayret vallahi!)
12 Nisan 2012 – 06 Mart 2013 tarihleri arasında sürdürülen irili ufaklı 12 gözaltı dalgası neticesinde, 102’si asker 103 kişi o dönemki REFAHYOL Hükümetini devirerek darbe yapmak suçlamasıyla sanık sandalyesine oturtulur. Bunlardan 76’sı tutuklanır; emekliler (65 kişi) Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevine, muvazzaflar (11 kişi) Mamak Askeri Cezaevine konur.
Davanın 1 numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı (E) Org. İsmail Hakkı KARADAYI’dır. (Karadayı Paşa 1 No’lu sanık olmasına ve bütün asker kökenli sanıkların “komutanı” olmasına rağmen tutuklanmaz.)
Aralarında Kuvvet Komutanlığı yapmış ve yaşı 80’i geçmiş orgenerallerin de bulunduğu toplam 102 asker sanığın son rütbelerine göre dağılımı şöyledir: 14 Org./ Ora., 17 Korg./ Kora., 15 Tümg. / Tüma., 15 Tuğg. / Tuğa., 37 Alb., 1 Bnb., 3 Astsb. .
Davanın tek sivil ve tutuklu sanığı ise eski YÖK Başkanı Prof.Dr. Kemal GÜRÜZ’dür.
Sanıklardan 5’i (Org. Çetin DOĞAN, Org. Şükrü SARIIŞIK, Korg. Engin ALAN, Korg. Metin Yavuz YALÇIN ve Korg. Doğan TEMEL) aynı zamanda Balyoz Davasından da yargılanıp hüküm giyen komutanlardır.
Davanın iddianamesi ilk tutuklamalardan 13,5 ay sonra (Mayıs 2013 sonunda) çıkar. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa BİLGİLİ imzasıyla yayınlanan ve “BÇG – 28 ŞUBAT” adını taşıyan iddianame 1309 sayfa ve 355 Ek Klasörden oluşmaktadır.
İddianamenin en ilginç taraflarından biri, sanıklar lehinde hiçbir belgenin iddianameye alınmamasıdır. Adı “28 ŞUBAT” olan bir davada örneğin 28 Şubat MGK Kararları, Bakanlar Kurulu tutanakları, Başbakanlık direktifleri, Bakanlıkların genelgeleri, MİT ve Emniyet’in binlerce sayfalık raporları, Erbakan’ın istifa dilekçesi, Cumhurbaşkanı Demirel’in ifadeleri vs. hep görmezden gelinmiştir; bunlardan iddianamede tek kelime ile bile söz edilmez. İşin kötüsü, Savcı BİLGİLİ’nin sanıkları suçlu göstermek için bilgi ve belgelerde tahrifat yaptığı, bilgileri çarpıttığı, hatta düzmece bilgi ve belgeler kullandığı fark edilir.
İlk duruşmalar 02 Eylül 2013 tarihinde başlar.
Duruşmaların ilk üç ayında sanıkların tamamı peyderpey tahliye olur. (E) Org. Çevik BİR ve (E) Tuğg. İdris Koralp, soruşturma kapsamında yaklaşık 21 aylık tutukluluk süresiyle cezaevinde en uzun kalan komutanlar olurlar.
Aynı süreçte toplam 4 sanık – E.Org.Teoman KOMAN, E.Korg.Tevfik ÖZKILIÇ, E.Alb. Salih ERYİĞİT ve E.Alb.Eser ŞAHAN – yaşamını yitirir. (Ayrıca tutuklu sanıklardan Alb. Mehmet HAŞİMOĞLU iddianame hazırlanmadan vefat ettiği için adı iddianamede yer almaz. Yani aslında davada hayatını kaybeden kişilerin toplamı 5’tir.) Böylece halen dava 99 sanıklı olarak yürütülmektedir.
Duruşmalar sırasında 28 Şubat sürecinde başbakanlık, bakanlık ya da üst düzey bürokratlık görevi yapan Tansu ÇİLLER, Mesut YILMAZ, Meral AKŞENER, Şevket KAZAN, Turhan TAYAN, Hasan EKİNCİ, Köksal TOPTAN, Hasan Celal GÜZEL, İlhan AKÜZÜM, Edip Safter GAYDALI, Yekta Güngör ÖZDEN, Mehmet BİCAN, Bülent ORAKOĞLU, Hüseyin KOCABIYIK ve daha başka birçok isim dinlenir.
Duruşmalar boyunca üç kez hâkim, üç kez de savcı değişir. Duruşmanın ilk 65 celsesine Hâkim Tayyar KÖKSAL’ın başkanlığındaki 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi bakar (Savcısı Kemal ÇETİN), ancak 66’ncı celseden itibaren (Haziran 2014) dava Hâkim Fevzi ŞİNGAR‘ın başkanlığındaki 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi‘ne devredilir (Savcısı Levent SAVAŞ); 87’nci duruşmadan itibaren ise (Şubat 2017) Mahkeme Başkanlığı’na Hâkim Mustafa YİĞİTSOY atanır.
Mustafa BİLGİLİ’nin yardımcısı olup ilk 65 davada savcılık yapan Kemal ÇETİN’in yerine verilen Savcı Levent SAVAŞ da 87’nci duruşmanın sonunda başka bir göreve atanır, yerine 23 Mayıs 2017’deki 88’nci duruşma ile birlikte yeni savcı Mehmet Hanefi YILDIRIM getirilir.
Yani, 08 Aralık’ta 92’nci celsesi yapılacak olan duruşma, Hâkim Mustafa YİĞİTSOY’un 6’ncı, mütalâayı verecek savcı Mehmet Hanifi YILDIRIM’ın ise 5’inci duruşması olacaktır.
Lakin işin en ilginç ve vahim tarafı şu: 28 Şubat soruşturmasının başında sanıkların ilk ifadelerini alan savcılar, tutuklamalara karar veren hâkimler, “vatansever tabip binbaşı”nın teslim ettiği CD’leri inceleyen TÜBİTAK’çı bilirkişiler, davanın iddianamesini hazırlayan savcılar… yani bu süreçte “hukuki pozisyon” anlamında aklınıza kim gelirse neredeyse tamamı 15 Temmuz olayından sonra FETÖ’cülük iddiasıyla görevlerinden alınıp tutuklanmalarına ve hâlâ büyük bir kısmının tutuklu olmasına rağmen, dava aynı iddianameyle sürmektedir.
Peki, mütalâaya ilişkin olasılıklar neler olabilir? Savcı neler söyleyebilir?
Bunu da gelecek yazımıza saklayalım.
Ha, unutmadan… Sayın Cumhurbaşkanımızın 28 Şubat döneminde henüz 16 yaşında olan büyük kızı Esra ile 12 yaşındaki küçük kızı Sümeyye de davanın müştekileri arasında… Türkiye’de siyasetin yargı üzerindeki etkisinden herkes şikâyetçiyken, Sayın Cumhurbaşkanı’nın kızlarının bu davada müşteki olmasının mahkeme üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmayacağını takdirlerinize bırakıyorum.
ÇARŞAMBA İĞNELERİ HİZMETLİ Şimşek bakanlıktaki ilk mesajını İngilizce attı, altına Türkçe tercümesini yazdı. Hizmete öncelik kimde?.. ADALET Yeni Adalet Bakanı Tunç, milletvekili seçilen Can Bayraktar’ın 14. Mad. nen hükümlü olduğu için yargının bırakmadığını söyledi. İki kere yanlış; Birincisi hükümlü değil, ikincisi 14. madde de çıkmasına engel değil. Bakan adalete değil...
Yolsuzluklar Ülkemizin Güvenliğine Tehdit Değil Mi? Bir hafta önce gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle bir madde yer aldı: “Toplantıda; Türkiye’nin inşa ettiği sağlam altyapı üzerinde, hedeflerine uygun şekilde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile...
Birleşik Krallık: Dokuz Yaşındaki Çocuktan IŞİD Terör Örgütüne Bağlılık Yemini Türk yetkililer, İstanbul’da bulunan birkaç IŞİD okulunun incelendiğini açıkladılar. Çocukların radikalleştirilmesi, İslami Devletin ana hedeflerinden bir tanesidir. Çeviren: Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 16 Şubat 2017 İslami Devlet terör örgütü tarafından İngiltere, Mısır, Kürt, Tunus ve Özbek vatandaşları oldukları açıklanan çocuklar ele...
Süleyman Soylu 1 TL Tazminat Cezasına Mahkum Oldu Gazeteci Müyesser Yıldız’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında açtığı 1 TL’lik manevi tazminat davasında karar çıktı. Soylu, 1 TL tazminat cezasına çarptırıldı. Müyesser Yıldız, Mayıs 2020 yılında Kars Çemçe bölgesindeki bir operasyonla ilgili yaptığı paylaşımın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu...
Korona Sürecinde Yasaksız Ülke İsveç Atilla Aşçı, Sun Savunma Net, 26 Mayıs 2020 Stockholm’de hafta sonu. Foto: Anders Wiklund/AFP Tüm ülkeler, korona pandemi sürecini katı kurallar, yasaklarla atlatmaya çalışırken, insani yaşam koşullarına hiçbir (ya da en az) şekilde kısıtlama getirmeyen İsveç, bu süreci kendi ilkeleriyle sürdürüyor....
Whatsapp’ta Yazışma ve MSB’yi Yalanlama Suçu!.. 2002’nin başı; o dönem çiçeği burnundaki AKP’nin Meclis Grup Başkanvekili olan, İktidar döneminde de Adalet Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı yapan Mehmet Ali Şahin, merhum Ecevit başkanlığındaki DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin hazırladığı “demokrasi paketini” şu sözlerle eleştirdi: “Bu tasarının, Türkiye’ye getirdiği hiçbir yenilik ve iyileştirme yok. Bu...