Kongre, Savunma Bakanlığından Birleşik Devletler Türkiye Cumhuriyeti
İlişkilerinin Durumu Hakkında 60 Gün İçinde Bir Rapor Hazırlamasını Talep Etti!
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 12 Mayıs 2018
Türk Ordusunun Kıbrıs Barış Harekâtı
Birleşik Devletler Anayasası, Kongre’nin; silahlı kuvvetleri geliştirme, bir donanma sağlama ve sürdürme, hükümet ve kara ile deniz kuvvetleri için yasalar yapma dâhil olmak üzere ortak savunmayı sağlamasını gerektirmektedir. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, 57 yıldır Kongre’nin bu anayasal görevini yerine getirmesinde temel yol olmuştur.
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mac Thornberry tarafından sunulan, toplam 773 sayfalık H.R.5515- FY19 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasının Başlık XII – Yabancı Uluslarla İlişkiler, Alt Başlık F – Diğer Meseleler, Kısım 1251 Birleşik Devletler ile Türkiye Cumhuriyeti İlişkileri Durum Raporuyla ilgili bölümü aşağıda okuyucuların beğenisine sunulmuştur.
Bulgular
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Kongreye sunulan 2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasında, Kongre’nin Türkiye ile bulguları aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türk Hükümetinin provokatif eylemlerinden kaynaklanan nedenlerden ötürü son yıllarda giderek artan oranda gerginleşmiştir.
Türk Hükümeti tarafından Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin potansiyel alımı ilişkilerde gerginliğe neden olmuştur.
Türk Hükümetinin bu faaliyetleri, Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki ortak silah geliştirme programları olumsuz yönde etkileyebilir.
Türkiye’nin bu faaliyetleri, ortak askeri mimari ve bilgi paylaşımı açılarından, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) mevcut karşılıklı çalışabilirlik problemlerini daha da kötüleştirebilir.
Türk hükümetinin bu faaliyetleri; Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki mevcut ikili anlaşmaları etkileyebilir.
Bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 60 gün içinde Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ile görüşerek hazırlayacağı, Birleşik Devletler ile Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerinin statüsü hakkındaki raporu, uygun Kongre Komitelerine sunacaktır. Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan rapor aşağıda belirtilen hususları kapsayacaktır:
Savunma Bakanlığı tarafından Dışişleri bakanlığı ile görüşerek hazırlanacak olan raporun gizlilik derecesi olmayacaktır, fakat hazırlanan raporun bazı bölüm ve ekleri gizli olabilir.
Birleşik Devletler Savunma Bakanı, Bakan kendisinden talep edilen raporu hazırlayıp uygun Kongre Komitelerine sunmadan önce, Arms Export Control Act (22 U.S.C. 2778) yasası 36. Kısım (Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce Silah İhracatını Kontrol Yasası yetkisi altında verilecek bir teklif mektubu ile) gereği, Kongre onayına tabi olan hiçbir ana savunma ekipmanının, Türkiye Cumhuriyetine dış askeri satış (FMS) işlemini gerçekleştirmeyecektir.
Savunma Bakanı tarafından hazırlanan rapor; Kongre Savunma Komiteleri, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisine sunulacaktır.
Aşağıda, ana kalemler bazında Birleşik Devletler 2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Bütçesi rakamlarını görebilirsiniz.
BİRLEŞİK DEVLETLER 2019 MALİ YILI ULUSAL SAVUNMA BÜTÇESİ
Yazıyı, Namık Kemal’in ünlü Hürriyet Kasidesinden bir dize ile noktalayalım: ‘‘Felek her türlü esbâb-ı cefasın toplasın gelsin. Dönersem kahbeyim millet yolunda bir azimetten.’’
Varsın, Birleşik Devletler istediği yaptırım ve ambargoyu uygulasın, bizim de hâlâ tatmadığı ‘‘Osmanlı Tokadımız’’ var…