savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

AKUT Deprem Eğitimi El Kitabı

AKUT Deprem Eğitimi El Kitabı
Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım

Genel Acil Durum Hazırlık Konuları

AKUT Deprem Eğitimi El Kitabı

AKUT Deprem Eğitimi El Kitabı

Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım

 

Genel Acil Durum Hazırlık Konuları


Deprem; günlük yaşamımızda karşılaşabileceğimiz; yaralanma veya ölümle sonuçlanabilen yangın, trafik kazası vb. birçok acil durumdan farklı bir tehdit değildir. Aksine, sallanma hareketinin sonucunda binalarımızı yıkabildiği gibi, günlük yaşamımızda karşılaşabileceğimiz acil durumların birçoğunu oluşturarak aynı anda yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle depreme hazırlanmak, genel acil durumlara hazırlanmayı da kapsar. Başka bir deyişle; belki deprem sırasında ne yapacağımızı biliyor ve doğru davranıyoruzdur ancak eğer ilk yardım bilmiyorsak, yakınlarımız, deprem sırasında yaralandığında yetersiz kalabiliriz. Onlara yardımcı olamamamız, hazırlığımızın yetersiz olduğu anlamına gelecektir.


Aşağıda, deprem tehdidine hazırlanırken göz önüne almamız gereken bazı genel acil durum hazırlıkları listelenmiş ve bu uygulamaların hangi acil durumlarda gerekli olabileceği parantez içinde belirtilmiştir:
1. Acil durumlarda ihtiyaç duyacağımız telefon numaralarını, telefonların yanına koymalı, cep telefonlarına kaydetmeliyiz.


İtfaiye: 110
Zehir Danışma: 114

Acil Sağlık: 112
Gaz Arıza: 187

Polis: 155
Orman Yangını: 177

Jandarma: 156
AKUT: (0212) 217 0410


2. Kırılarak bizlere zarar verebilecek pencerelerin, gerekmedikçe tül ve perdelerini kapalı tutmak, mümkünse camları filmle kaplamak, evde terlik kullanmak, yatak kenarında terlik bulundurmak gibi önlemler almalıyız. Deprem tehdidi altındaki bazı ülkelerde kullanılan yöntemlerden biri, yatağın ayaklarından birine, içinde yedek terlik, fener, pil, düdük ve su bulunan naylon bir torbayı bağlamaktır.

3. İlk Yardım eğitimi almalı, ev, işyeri ve araçlarımızda ihtiyaç duyabileceğimiz ilk yardım malzemelerini bulundurmalıyız. Tüm acil durumlar için evlerimizde bulundurabileceğimiz temel ilk yardım malzemelerini eczanelerden temin edebiliriz.

4. Temel yangın müdahalesini öğrenmeli, yangın tahliye yollarını saptamalı ve açık tutulmalarını sağlamalıyız. Ayrıca tahliye sonrasında aile fertlerinin dışarıda buluşacağı “buluşma noktası” tespit etmeliyiz. Tarih boyunca birçok deprem, ocakları, sobaları devirerek, gaz borularını kırarak, yangınlara sebep olmuştur. Yangını depremin bir parçası olarak kabul etmeli ve eğitim almalıyız. Yangın söndürme malzemelerini temin etmeli ve kullanmayı öğrenmeliyiz.

5. Evimizde bulunan elektrik, su, gaz gibi tüm tesisatların yerlerini ve açma kapama pozisyonlarını öğrenmeliyiz. Ayrıca yine evimizde bulunan ve özellikleri gereği kaza sonucu bizlere zarar verebilecek tehlikeli maddeleri (ilaç, boya, tiner, tuz ruhu, çamaşır suyu vb.) kontrol altında tutmalıyız. Bu tür malzemelerin tehlikeli özellikleri üzerlerindeki etiketlerde belirtilmiştir. Tehlikeli maddelerin kontrol altına alınması ile ilgili temel uygulamalar S.İ.Y.A. kısaltması ile ifade edilir.

“S” Sınırlayın – İhtiyacınızdan fazlasını bulundurmayın
“İ” İzole edin – Herkesin kolaylıkla erişemeyeceği, kontrol edebileceğiniz bir yerde saklayın,
“Y” Yok Edin – Kullandığınız tehlikeli maddelerin artanlarını ihtiyaç duyan başka birilerine verin ya da uygun şekilde imha edin, gereksiz yere biriktirmeyin,
“A” Ayırın – Bir arada olması halinde risk yaratacak tehlikeli maddeleri ayrı yerlerde saklayın (örneğin tuz ruhu ve çamaşır suyu).

6. Bulunduğumuz yerde aşağıda belirtilen tehditlerin olması halinde planlamaya dahil edilmelidir. “Depremin tetikleyebileceği yangın, tehlikeli madde kazası, elektrik çarpması, heyelan, çığ, tsunami gibi tehlikelere karşı da hazırlık yapmamız gereklidir.”

Ülkemizin %95’i deprem riski taşımaktadır. Yerleşim alanlarının dolayısıyla nüfusun çoğunluğunun deprem bölgesinde bulunması, çarpık yapılaşma, toplumun bu konuda yeterli bilince ve bilgiye sahip olmaması, ülkemizde meydana gelen depremlerde can ve mal kaybının büyük boyutlarda olmasına sebep olmaktadır.

Bu doğrultuda toplumsal bilinci artırmak ve olası bir depremden en az zararla kurtulmak için kişilerin deprem eğitimi alması çok önemlidir.

Lütfen bu kitabı okuyun, gerekli önlemleri alın ve öğrendiklerinizi ailenizle birlikte belirli aralıklarla uygulayın.

Kitabımızın sonunda bulunan TEHLİKE İNCELEME FORMUNU cevaplayarak (tehlike avı yaparak), bahsettiğimiz risklerden hangilerinin bizi tehdit ettiğini tespit edelim.

 

AKUT DEPREM EĞİTİMİ EL KİTABINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.