savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Az Bulutlu
1°C
Salı Az Bulutlu
4°C

Artırılmış Gerçeklik Duman Kaskı ile İtfaiyeciler Hayat Kurtaracaklar

Artırılmış Gerçeklik Duman Kaskı ile İtfaiyeciler Hayat Kurtaracaklar
A+
A-

Artırılmış Gerçeklik Duman Kaskı ile İtfaiyeciler
Hayat Kurtaracaklar

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 11 Temmuz 2017

Bir lav gölü kraterinin kenarında durmakta olan Sam Cossman, yoğun duman ve buhar nedeniyle çevresini net olarak görememekte ve adımlarını bu oldukça tehlikeli olan yerde nereye bastığından emin olamamaktadır. Bu tür ortamlarda geleneksel termal görüntü sistemleri bir dereceye kadar çözüm sağlamaktadır, fakat asla ideal bir çözüm değildirler. Bu nedenle Cossman; Dr. John Long, Ömer Hacıömeroğlu ve Bahar Wadia ile birlikte Qwake Tech firmasını kurmaya karar verir.

Qwake Tech firması tarafından geliştirilen C-Thru isimli artırılmış gerçeklik görüntü sistemi, özel olarak tasarlanan bir kask üzerine yerleştirilir. Sistem, termal görüntü kamerası, zehirli madde sensörleri, kenar algılama ve bir artırılmış gerçeklik görüntü ünitesinden oluşmakta ve kullanıcının duman ve buhar içindeyken dahi çevresini görebilmesini sağlamaktadır. Bu fikir, bir volkanın kenarında doğmuş olsa da Qwake Tech firması bu sistemin yanmakta olan binalarda insanların kurtarılmasında da etkin bir şekilde kullanılabileceğini düşünmektedir.

Qwalke Tech firması halen yangın söndürme uzmanları ile birlikte çalışarak mevcut sistemi geliştirmeye devam etmektedir. Yangın savaşçılarının, yanan binalara operasyon esnasında en çok güvendikleri ve kullandıkları cihazlardan bir tanesi termal kameradır. Termal kamera yangın savaşçılarının yoğun duman altında da çevrelerini görebilmelerini sağlamaktadır.

Yangın söndürme ekipleri tarafından halen kullanılmakta olan elde taşınabilir termal görüntü sistemleri personelin durmasını, cihazı doğrultmasını, bakmasını ve görüntüyü yorumlamasını, müteakiben yere bırakarak ileri doğru hareket etmesini gerektirmektedir.

Qwalke Tech firması tarafından geliştirilen C-Thru sistemi ise kullanıcının gözleri önüne yerleştirildiğinden, ellerin serbest kalmasını sağlamakta ve yangın söndürme personeli, içinde bulunduğu ortamı, artırılmış gerçeklik gözlükleri vasıtasıyla kolayca görebilmektedir. Görüntünün daha net olabilmesi maksadıyla, kenar algılayıcıları tarafından çevredeki nesnelerin parlak kenarları belirginleştirilmektedir. Firmaya göre bu sistem, yangın söndürme ekiplerinin yanmakta olan binaların içinde süratle ilerlemelerine imkân sağlamaktadır.

Menlo Park Yangın Söndürme Ekip Şefi Tom Calvert, geliştirilen ürünün oyunun kurallarını değiştiren bir sistem olduğunu ve yaptıkları iş göz önüne alındığında, kazazedeler için ölümle yaşam arasındaki ince çizginin belirlenmesinde hayati bir rol oynayacağını ifade etmektedir.

Ömer Hacıömeroğlu tarafından tasarlanan C-Thru Duman Kaskı, yangın söndürme personelinin dumanla dolmuş binaların içine girerek kazazedeleri kurtarmasını sağlamak maksadıyla geliştirilmiştir. Geleneksel donanımları ile duman ve yangın içerisinde ilerlerken, yönlerini duvarlara ve çevrelerindeki nesnelere dokunarak el yordamıyla belirlemeye çalışan, zaman zaman yerde emeklemek ve sürünmek zorunda personel, geliştirilen gözlük sayesinde süratle hareket etme imkân ve kabiliyetine kavuşacaktır.

Geliştirilen C-Thru görüş sistemi aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, bina ve nesnelerin geometrik görüntülerini belirginleştirmekte, bu sayede yangın söndürme personeli bina içinde süratle ilerleyerek kazazedelere ulaşabilmektedir.

Ömer Hacıömeroğlu tarafından tasarlanan C-Thru Duman Kaskı

Bu projenin maksadı; yangın söndürme personelinin yoğun duman içine girerek kurbanlara en kısa sürede ulaşmalarını sağlamaktır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanımı ile imal edilen C-Thru Duman Kaskı, yangın söndürme personelinin ilave donanım olmadan yoğun duman içinde çevresini görebilmesini sağlamaktadır.

C-Thru Duman Kaskı, ısıya dayanıklı olmasının yanı sıra yangın söndürme personelinin birbirleri ile iletişim kurabilmeleri maksadıyla bir haberleşme sistemine de sahiptir. Yangına müdahalede sürat esas olduğundan, C-Thru Duman Kaskı süratle giyilebilecek şekilde tasarlanmıştır.


C-Thru Duman Kaskı gelecekte yangın söndürme donanımının ayrılmaz bir parçası haline gelecektir. Elle çizilmiş kroki ve sözlü bilgiler yerine yangın söndürme personeli, binaların içinde ve dışında yönlerini bu kask sayesinde kolayca bulabileceklerdir. Bina içindeki kurbanların yerlerini tespit etmek için yerde el yordamıyla sürünmelerine gerek kalmayacak, yanan binalar içindeki kurbanlara yürüyerek ve hatta koşarak süratle ulaşabileceklerdir.

Yanan bir bina oldukça gürültülü bir yerdir ve yangın savaşçıları çökmekte olan yerleri tespit etmek için genellikle ortam seslerinden faydalanırlar. Fakat yangın nedeniyle ortaya çıkan gürültü, bu seslerin ve ekip elemanlarının birbirlerinin seslerinin işitilmesini zorlaştırmaktadır. C-Thru Duman Kaskı üzerine yerleştirilen ses seçici sistemi, ortam seslerini elimine etmekte ve sadece kurbanların ve çökmek üzere olan duvar, tavan veya zemin seslerinin duyulmasını sağlamaktadır.

C-Thru Duman kaskı çalışma sistemi

C-Thru Duman Kaskının kullanıldığı bir ekipte, ekip liderinin yapılacak işleri tahmin etmesi veya görev bittikten sonra herhangi bir form doldurmasına gerek bulunmamaktadır. Bütün olaylar, C-Thru Duman Kaskı tarafından eşzamanlı olarak kayıt edilmektedir. Sistemin bu özelliği sayesinde, gelecekteki kurtarma operasyonları alınan dersler doğrultusunda iyileştirilecek ve olası yangınlara karşı alınacak tedbirlerin çok daha iyi belirlenmesi sağlanacaktır.

C-Thru Duman Kaskı, veri alışverişi için Bulut bilişimini kullanmaktadır. Termo-optik kamera tarafından toplanan termal veriler, sıcak bölge dışında bulunan ekip şefinde bulunan bir el cihazına kablosuz iletişim ile gönderilmektedir. Hesaplanan veriler daha sonra yine kablosuz iletişim yöntemi ile C-Thru Duman Kaskına gönderilmektedir.

C-Thru Duman Kaskı sayesinde yangın söndürme personeli, süratle yangına müdahaleye hazır hale gelebilir ve operasyon esnasında birbirlerini ve etraflarında neler olduğunu görebilirler.

Halen ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan C-Thru Duman kaskında birkaç teknoloji kullanılmaktadır:

  • Kaska monteli görüntü sistemi,
  • Optik-termal kamera,
  • Bulut bilişim,
  • Seçilebilir aktif gürültü iptali,
  • Hedef tespit,
  • Artırılmış gerçeklik görüntü ünitesi.

Bütün sistemler bir kask üzerine entegre edilerek yangın savaşçılarına görüş mesafesinde gerçek zamanlı seyrüsefer bilgisi sağlamaktadır. Yangın söndürme ekiplerine sağlanan bu önemli ve çok yararlı bilgiler, yangın savaşçılarının yanmakta olan bina içinde süratle hareket edebilmelerini ve yangından etkilenenlerin hayatlarını kurtarmalarını sağlamaktadır.

http://www.tuvie.com/c-thru-smoke-diving-helmet-future-vision-of-fire-fighting-equipment-by-omer-haciomeroglu/

“Küresel Olarak Sınıfında En İyi AR/VRPerformansları” başlıklı makalemizi BURADAN inceleyebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Ahmet AY dedi ki:

    Duman (C-Thru) kaskı için ulaşmak istiyorum iletişim sağlayabilir misiniz ?