Yazar: Patrick Tucker, Defense One, 10 Eylül 2018
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 7 Ekim 2018
Bir dahaki sefere yolda kendi kendine konuşan birisini gördüğünüzde hemen deli diye nitelendirmeyin, aslında o sesleri kafasının içinde duyan ve tehlikeli görevler için iyi eğitilmiş bir asker olabilir. Pentagon, görülmeyen ve güvenli bir haberleşme sistemi için, California’dan bir şirketle, 10 milyon ABD doları tutarında bir sözleşme imzalamıştır.
Molar Mic adı verilen küçük cihaz arka dişlere tutturulabilmektedir. Hem mikrofon hem kulaklık olan cihaz, taşıyıcının şüphe uyandıran herhangi bir dış mikrofon olmadan gönderme yapabilmesini ve yine görülebilir hiçbir kulaklık veya başlık olmadan alma yapabilmesini sağlamaktadır. Gelen ses, taşıyıcının çene ve kafatası kemik dokusu üzerinden işitmeyi sağlayan sinirlere aktarılmaktadır, giden ses ise kullanıcının boynuna gizlenen bir telsize gönderilmekte, oradan da kullanıcının vücudunda bir yere gizlenebilen başka bir telsiz ünitesine gönderilmektedir. Sinyal, oradan da arzu edilen her yere gönderilebilmektedir.
Sonitus Technologies Firması İcra Kurulu Başkanı (CEO) Peter Hadrovic; sistemin aslında kulakların duyabileceği ses bilgilerini aldığını, sadece dişler, kafatası kemikleri ve işitme sinirlerini kapsayan farklı bir işitme yolunun kullanıldığını ve seslerin tıpkı kulaklar tarafından duyulanlar gibi olduğunu ifade etmektedir. Hadrovic, sistem tarafından sağlanan sesleri, tıpkı marketten alınan lezzetli ve gevrek cips yenirken çıkan seslere benzetmektedir, aradaki tek fark, çiğneme sesi yerine operasyon timi tarafından gönderilen önemli haberleşme bilgileridir.
Sonitus Technologies Firması İcra Kurulu Başkanı Hadrovic, yeni geliştirdikleri sistem hakkında bilgi verirken; dişler, kafatası kemikleri ve işitme sinirleri yoluyla alınan seslerin anlaşılmasının pratik yapılarak geliştirilebildiğini, üç haftalık bir zaman diliminde beynin kendisini adapte ettiğini ve sesleri işleme tabi tutma kabiliyetinin geliştiğini ifade etmektedir. Hadrovic ayrıca, kullanılmaya başlandığı ilk anlarda dahi seslerin kolaylıkla anlaşılabildiğini de ifade etmektedir.
Molar Mic cihazı göndericiye, yakın-alan manyetik indüksiyon üzerinden bağlanmaktadır. Bluetooth’a benzer ve şifrelenebilir, fakat tespit edilebilmesi çok daha zordur ve suda da iletişim sağlamaktadır.
Sonitur Technologies firması sistemi geliştirmek maksadıyla ilk fonu, Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) kâr amacı gütmeyen stratejik bir yatırım kuruluşu olan In-Q-Tel sermaye kuruluşundan almıştır. Hadrovic yarattıkları sistemin CIA unsurları tarafından istihbarat toplama maksadıyla kullanılıp kullanılmadığı hakkında yorum yapmaktan kaçınmaktadır. Fakat Molar Mic Afganistan’da kullanılmış ve Birleşik Devletlerde gerçekleştirilen bazı kurtarma operasyonlarında etkin bir şekilde rol almıştır.
2016 yılı Ağustos ayında, Hadrovic’in In-Q-Tel kuruluşundan bir bağlantısı, şirketi Defense Innovation Unit Experimental (Savunma İnovasyon Deneysel Birimi) ile tanıştırmıştır. Bu bağlantılar aracılığı ile Sonitus, vazifeleri düşman hatları gerisine paraşütle atlamak zorunda kalan mürettebatı kurtarmak olan Hava Ulusal Muhafızları 131’inci Kurtarma Filosu ve birkaç diğer paraşütçü kurtarma birimleri ile bağlantı kurmuştur. Operasyonlarda kullanılmasa da bazı havacılar sistemi Afganistan’a da götürmüş ve 14 ay süren testlerde sağladıkları geri beslemeler, sistemin silahlı kuvvetler tarafından kullanılmak üzere geliştirilmesinde kritik bir rol oynamıştır.
2017 yılında 131’inci Kurtarma Filosundan birimler, Molar Mic cihazını Texas eyaletini vuran Harvey Kasırgası esnasında icra edilen kurtarma operasyonlarında da kullanmıştır. Hadrovic, kurtarma birimlerinin su, helikopter ve birçok harici gürültünün olduğu ortamlarda kullanılan cihazın performansını beğendiklerini ifade etmektedir.
Aynı teknoloji, muharebe sahasındaki askerler ve ekiplerinin baskı ve yaralanmalara nasıl tepki verdiklerinin zamanında alınması açısından, kullanıcılar ve komutanları arasında çok daha zengin biyometrik iletişim potansiyeline de sahiptir.
Sonitus Technologies Firması tarafından geliştirilen Molar Mic cihazının iletişim ağını gösteren illüstrasyon. Foto: Defense One.
‘‘İnsan-makine ara yüzünün geleceğine baktığımızda, insanın birçok bilgi yarattığını görmekteyiz, bu bilgilerin bazıları bilerek bazıları da bilmeden oluşturulmaktadır. Konuşmak, bilgi oluşturma şekillerinden bir tanesidir. Dijital bir şey yaptığınızda bunu her yere gönderebilirsiniz. Bir insandan gönderilen ve ona geri dönen bilgiler, bize inanılmaz fırsatlar sağlamaktadır. Bilgi kullanıcılardan toplanabilir ve işleme tabi tutularak geri besleme olarak onlara geri gönderilebilir. Molar Mic cihazına yaptığımız yatırımlarla gelecekte bunları da geliştirmeyi hedefliyoruz.’’ Peter Hadrovic.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
The Military Now Has Tooth Mics For Invisible, Hands-Free Radio Calls
Technology Editor Read bio Technology Editor Read bio The future of battlefield communications is resting comfortably near your back gums. Next time you pass someone on the street who appears to be talking to themselves, they may literally have voices inside their head…and be a highly trained soldier on a dangerous mission.