savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Ankara
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Hafif Kar Yağışlı
1°C
Pazartesi Açık
1°C
Salı Parçalı Bulutlu
3°C
Çarşamba Çok Bulutlu
4°C

Basın Özgürlüğü

Basın Özgürlüğü

2018’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

KARA TABLO

 

 

Hayatın her alanında, cumhuriyet tarihi boyunca görülmedik bir savrulma yaşıyoruz. 17 yıldır ülkeyi yönettiğini sanan saray iktidarı sosyal devletin bittiğini; düşünce özgürlüğünden ve yargı bağımsızlığından eser kalmadığını; ekonominin dibe vurduğunu saklamak için alanlarda

herkesi, her kurumu iftira ve inkâr siyasetiyle suçluyor. Yurttaşlar işsizlik cenderesinde, “Açım!” diye haykırıyor; devlette liyakati bitiren, devletin Hazinesini damada teslim eden “tek adam” gittikçe çirkinleşen üslubuyla herkese saldırıyor. Cumhuriyetin bütün ulusal değerlerini yok eden; üniversiteyi, adalet kurumlarını susturan; fabrikalarını, arsalarını, limanlarını satan; çiftçiyi üretemez hale getiren; devletin büyük ihalelerini dolar garantisiyle yandaşlara veren AKP iktidarının bütün uygulamalarına alkış tutan basın organlarının çoğu, yazık ki iktidarın kendisi kadar tehlikeli bir boyuta gelmiştir.

İnternet gazetesi çalışanları, meslektaşlarıyla aynı sorumluklara sahip olmalarına rağmen, başta SARI BASIN KARTI olmak üzere mesleki haklardan basın iş kanunu içine alınmadığı için faydalandırılmamaktadır.

Bu nedenle acilen Basın İş Kanunu’nda düzenlemeye gidilmeli, internet gazeteciliği de kanuna dâhil edilmelidir.

İnternet gazeteleri ve sosyal medya, ihbarweb.org.tr üzerinden gerçekleştirilen şikayet süreci üzerinden aleni bir sansüre maruz kalmakla, yapılan bir ihbar karışlığında internet gazeteleri, yargı kararı gerekmeksizin DÖRT SAAT gibi kısa bir sürede erişime engellenmekte hatta kapatılabilmektedir.

Toplumun internet medyasına erişimini engellemeye yönelik bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Ayrıca farklı parametrelerle gelirlerinin azaltılmasının önüne geçilmeyi amaçlayan koruyucu yasal düzenlemelerle internet gazeteciliğinin rekabet gücü artırılmalıdır.

Raporun tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.