savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4954
EURO
36,2629
ALTIN
2.962,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Durdurmak için Güneşi Karartmayı Planlıyor

Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Durdurmak için Güneşi Karartmayı Planlıyor
A+
A-

Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Durdurmak
için Güneşi Karartmayı Planlıyor

 

Yazar: Nidhi Goyal |industry tap|29 Kasım 2018

Çeviren: Ercan Caner | Sun Savunma Net|30 Temmuz 2019

 

Foto *~Dawn~* / CC BY 2.0

Ağır ve şiddetli hava şartlarında sürekli artan bir yükseliş bulunmaktadır ve bu olumsuz hava şartları ile baş edebilecek bir teknoloji ne yazık ki henüz mevcut değildir.

Günümüzde Harvard ve Yale üniversitelerinden bilim insanları, dünya atmosferine güneşi karartacak kimyasallar püskürtmenin, küresel ısınmayı yüzde elli oranında azaltılabileceğini ileri sürmektedirler. Bilim insanları, bu teknolojinin küresel ısınma problemini böylesine büyük oranda çözebileceğine inanmaktadırlar.

Dünya Atmosferine Aerosol Püskürtülmesi

Kullanılması planlanan teknik, Stratosferik Aerosol Enjeksiyonu (SAI-Stratospheric Aerosol Injection) olarak adlandırılmaktadır. Bu teknik, günümüze kadar henüz test edilmemiştir. Yakın bir gelecekte uygulanması durumunda, yerden 12 mil yükseklikte stratosfere büyük miktarda sülfat parçacıkları püskürtmek maksadıyla; yüksek irtifalarda uçabilen hava araçları, balonlar veya dev topların kullanılması öngörülmektedir.

Projenin en iyi tarafının ise küresel bir karartma etkisi oluşturmak maksadıyla stratosferik sülfat aerosolleri kullanmanın aslında çok pahalı olmayabileceğidir.

Foto: Reuters / Rick Wilking

 

15 Yıl Boyunca Yılda 2,5 Milyar Dolar

Stratosferik sülfat aerosol parçacıkları, güneş ışığına karşı yansıtıcı bir engel oluşturarak atmosferdeki ısı seviyesinin azaltılmasını sağlayabilir.

Bilim insanları projenin gerçekleştirilmesi için SAI Lofter (SAIL) adını verdikleri, yerden 12 milden daha yüksek irtifalarda uçabilecek bir uçağın spesifikasyonlarını da belirlemiş durumdadırlar. SAIL adı verilen hava aracını geliştirme maliyetinin ise yaklaşık 2 milyar ABD doları civarında olacağı tahmin edilmektedir.

 

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir,  orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

 

Scientists Plan Dimming the SUN to Stop Global Warming

There has been a continued rise in extreme weather events. There is no existing technology to cope up with such adverse weather conditions. Now, the scientists from Harvard and Yale universities have claimed that the global warming could be cut in half by spraying sun-dimming chemicals into the Earth’s atmosphere.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.