Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu kararları bağlayıcı değildir. 2023 yılında alınan bazı kararlarda; 30 Mayıs Dünya Patates Günü olarak ilan edilmiştir…
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 14 Aralık 2023
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aslında uluslararası hukukta devletlerin egemen eşitliğinin uygulama sahası bulduğu, her bir devletin alınan kararlarda bağımsız görüş bildirme fırsatına sahip olduğu ve böylece uluslararası hukukun norm oluşturma sürecinde devletlerin aktif rol oynadığı bir alandır.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de acil insani ateşkes için 08 Aralık 2023 günü oylama yapmış, karar tasarısı, ABD’nin hayır ve İngiltere’nin çekimser oy kullandığı, Çin, Fransa, Rusya, Arnavutluk, BAE, Brezilya, Ekvador, Gabon, Gana, İsviçre, Japonya, Malta ve Mozambik’in ise evet oyu kullanmasına rağmen, daimi üye ABD’nin vetosu nedeniyle reddedilmiştir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 07 Ekim 2023 tarihinde başlayan ve bir insanlık dramına dönüşen İsrail-Hamas çatışmasında insani ateşkes, bütün rehinelerin koşulsuz olarak derhal serbest bırakılması ve insani yardımlar konusunda bir karar tasarısını görüşmek üzere 12 Aralık 2023 tarihinde acil olarak toplanmıştır.
Oylamaya katılan, aralarında Türkiye’nin de olduğu 153 ülke olumlu yönde oy kullanırken, 10 ülke tasarıya karşı çıkmış, 23 ülke ise çekimser kalmıştır. 12 Aralık 2023 tarihinde yapılan oylamada karar tasarısı aleyhine oy kullanan ülkeler ve nüfusları aşağıdaki tabloda görülmektedir.
Oylamada çekimser kalan ülkeler ise; Birleşik Krallık, Arjantin, Almanya, Macaristan, İtalya, Arjantin, Hollanda, Ukrayna, Ekvator Ginesi, Güney Sudan, Uruguay, Malavi, Bulgaristan, Yeşil Burun Adaları (Cabo Verde), Kamerun, Gürcistan, Litvanya, Marşal Adaları, Romanya, Panama, Palau Cumhuriyeti, Togo ve Tongo’dur.