Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 26 Şubat 2017
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun gündeme ilişkin değerlendirmelerinde çok sert ifadeler yer aldı. Kıbrıs konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’yı eleştiren Karamollaoğlu, PYD’ye silah yardımını da kabul edilemez olarak niteledi. Referandum sürecinde ise kutuplaşmaya sebep olmamak için üslup uyarısı yapan Karamollaoğlu, yeni ABD Başkanı Trump’ı da ‘‘dengesiz’’ biri olarak değerlendirdi…
Konuşmasının başında ekonomik sıkıntılara değinen Karamollaoğlu, “Ekonomik yönden sıkıntılı bir döneme girdik, dış politikada ciddi açmazlarımız var. Dün ile bu gün birbirinden oldukça farklı hadiselere gebe gözüküyor. Ekonomi de işsizlik yüzde 12’ye yaklaşarak ciddi boyutlara ulaştı. Düşeceğine dair de hiçbir emare yok. Borcumuz 600 milyar dolar civarına çıktı. Bunun üçte biri devletin. Üçte ikisi özel sektörün. Ama özel sektör borçları da devletin garantisi altında. Özel sektör karşılayamadığı takdirde devlet ödeyecek. Endişelerimiz biraz daha arttı” dedi.
“Doğu Anadolu’dan 2,5 milyon insan Batı’ya göç etti. Durduk yere bu gerçekleşmiyor” diyen Karamollaoğlu bu göçün terörün yanı sıra ekonomik kaygılardan kaynaklandığını söyleyerek dikkat çeken bir uyarı yaptı. Karamollaoğlu, “Boşaltılan bölgede ise birçok ülkenin gözü var. Bir tarafta Ermenistan hayali, öteki taraftan başka bir etnik yapı. Yunanistan ile krizler arttı. Ama Yunanistan’ın Pontus hayali hala geçmiş değil. En tehlikelisi ve en çok tedirgin eden ise İsrail’in arz-ı mevud hayali. Fırat ile Dicle havzamız onların tehdidi altında.”
Karamollaoğlu, bölgemizde ciddi sorunlar yaşanırken Türkiye’nin ‘‘başkanlık sistemi’’ tartışmaları yaşamasına da değinerek, ‘“Bu gelişmeler yaşanırken biz her şeyi kenara bırakarak anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ile uğraşıyoruz. Biz burada fikirlerimizi çok net ortaya koyduk. Bir sistem değişikliği problemleri çözmez. Sistem değişikliği değil, şu anda yönetimde bulunanların zihniyeti, politikaları, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıları gidermek için hangi politikaları izleyecekler esas problem orda” dedi.
“Biz, ise bu gelişmelerin ardında ne yattığını düşünemiyoruz. Ortadoğu’da ki petrol bunun en önemli unsuru. Ortadoğu’daki petroller güçlü devletlerin iştahını kabartıyor. Bu büyük devletler, Ortadoğu’daki devletlerin de güçlü olmasını istemiyorlar” diyen Karamollaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Yarın ihtiyaç duyarlarsa aynen Irak’a aynen Libya’ya yaptıkları müdahale gibi. Karşılarında bir direnç cephesi görmek istemiyorlar. Onlar ideallerinden vazgeçmezler. Ortadoğu’yu yeniden dizayn etme hayalinin altında Siyonizm’in arz-ı mevud ideali yatar. Bazıları bunu hayalperestlikle komplo teorileri ile izah etmeye kalkabilirler. Kusura bakmasınlar hepsi palavra. Petrolden de daha tehlikeli olan İsrail’in arz-ı mevud hayalidir. Bizim topraklarımızı arz-ı mevudun içinde görüyorlar. Biz de üstüne üstlük başka menfaatler sağlarız diye gidip İsrail ile bağlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Nerede ‘‘one minute’’ şimdi, gitti. İsrail bu konularda o kadar hırslıdır ki yıllar geçse bu davasından vazgeçmez.”
Büyük Ortadoğu Projesi’nin asıl amacının Büyük İsrail Projesi olduğu hatırlatmasını da yapan Karamollaoğlu, konunun başkanlık tartışmasından daha önemli olduğuna işaret etti. Karamollaoğlu, “Şimdi Büyük İsrail’i geliştirmek için çabalıyorlar. Bunun hiç gündeme geldiğini duydunuz mu? Yok. Bunu bilmemek cehalet olur. Bilmeyince hatalar yaparsınız. O zaman başkanlık olmuş, evet veya hayır çıkmış. Sistem bir problemin çözülmesinde kısmen etkili olabilir. Birlik sağlanmış olur yönetimde, istikrar olmuş olabilir. Ama o birliktelik yanlış istikamete yönlenmiş ise faydası yerine zararı olur. Bu gelişmenin önüne neyle çıkacaksın. Başkanlık ile çıkılmaz ki, parlamenter sistem ile de çıkılmaz. Bu tehlikeyi görüyor musun, görmüyor musun? Görmezsen istersen krallık getir, hatta başına gelene imparator de. Ne dersen de. Ama problem çözülmez. Üzülerek ifade ediyorum. Bu problemin önünü kesmek için bir takım adımları atmaktan imtina ettik veya acze düştük” ifadesini kullandı.
İngiliz Başbakanı Theresa May’in Ankara ziyaretinde imzalanan uçak anlaşmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karamollaoğlu, “İngiliz başbakanı geldi, hanımefendi. Amerika’ya kırmızıları giyerek gitti, bizim ülkemize bir de siyahlar giydi geldi. Herkes bunun yorumunu yapıyor. İngilizler ile uçak anlaşması yapmak problemleri çözmez. Sanki gerçekleşecekmiş gibi gözükse 15 veya 20 yıl sonra da gerçekleşmez. İngilizler, o uçağı yapmamıza kesin olarak bilinsin ki fırsat vermezler” dedi.
Karamollaoğlu, açıklamalarında ABD’nin PYD’ye yaptığı silah yardımı ve istenen tampon bölge önerilerine de sert tepki gösterdi. Karamollaoğlu, ‘“Maalesef bizi sırtımızdan vuran ülkeler ile dostluk kurarsak, onların bize vereceği zararı hafifletiriz sanıyoruz. Bunun olmayacağını bir türlü göremedik. Hükümet de söylüyor, AB bizim medeniyet projemizdi, şimdi gidiyor bizi bölmek isteyenlere destek veriyor’’ diyerek. Günaydın. Amerika stratejik müttefikimizdi, şimdi gidiyor PYD’ye destek veriyor. Üstelik dün isteyip de bu gün istemediğimiz güvenli bölgeye de Amerika kararlı. Amerika o güvenli bölgeyi kendi maksadına ulaşmak için oluşturmak istiyor. Türkiye’de bunu görüyor. Bizi rahatsız ediyor. Ne yapacağız şimdi” diyerek eleştirdi.
Anayasa değişikliği tartışmalarının toplumu kamplaştırmaya götürmemesi gerektiğine de değinen Karamollaoğlu, “Biz bir bütünüz. Her şeyden önce bu ülkede kardeşliğe, birliğe beraberliğe ihtiyacımız var. Elbette problemleri çözmek için hepimizin farklı niyetleri, projeleri, tercihleri olabilir. Bu bize zenginlik katmalı. Bizi birbirimize düşman kamplar haline getirmemeli. Bunu iktidar için de muhalefet için de söylüyorum. Bir an önce bu kamplaşmayı durdurmak mecburiyetindeyiz. Tehlike giderek büyüyor. Yarın bu ülkeye saldırı olsa askere giderken sen solcu musun, sağcı mısın, ilerici misin, gerici misin diye sormayacaklar. Herkes ülkeyi korumak için gerektiğinde silahaltına girecek ve çarpışacak. Ne için memleketimiz için. Bunu şimdiden sağlayalım. Bu tehlike olmadan sağlayalım” uyarısını da yaptı.
Karamollaoğlu, daha önce Anayasa değişikliğine ilişkin teklif ve önerilerini kamuoyuna açıkladıkları hatırlatmasını da yaparak, iktidarın istişareyi kısıtlı tuttuğunu ve sonuçta referandumdan çıkacak olan sonuca herkesin de rıza göstermesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Sözlerimizi yeri geliyor çarpıtanlar oluyor. Hiçbir zaman şahsi ve partizan bir düşünce altında fikirlerimizi söylemedik. Başkanlık sistemine karşı değiliz ama kuvvetler ayrımı kâmil manada gerçekleşmezse bu otoriter bir rejime döner, o da ülkeye fayda sağlamaz. İktidarın da en büyük problemi istişareyi kısır tutmasıdır. İktidarda bulunanlar etraflarında sadece kendilerini teyit eden kişileri barındırır, itiraz eden, yanlışı söyleyen, ikaz eden kimseyi bırakmazlarsa o yaklaşımdan ülkeye hayır gelmez. Dostça kardeşlerimizi uyarıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı imzalarsa kamuoyuna gidilecek, millet tercihini verecek. Hangi tercih de bulunursa bulunsun, eğer kendi tercihimizin zıttı bir durum çıkarsa buna rıza göstermeliyiz. Aynı fikirde değildik ama birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza edelim demeliyiz. Ama bunu asıl şimdi demeliyiz, yarın çok geç olabilir.”
Açıklamalarından sonra soruları da yanıtlayan Karamollaoğlu, ‘OHAL’de bir halk oylamasının yapılıp yapılamayacağına’ ilişkin bir soruya ise; “Yapılırsa olur. Bu doğru mudur derseniz. Elbette bir takım siyasi hareketlerin kısıtlanabileceği bir ortamda referanduma gitmek elbette pek isabetli olmaz. Böyle bir şey olursa ümit ederim ki, Cumhurbaşkanı da Hükümet de en azından belli bir süre için OHAL’in kaldırılmasını sağlar. Yoksa doğru olmaz. İnsanlar fikirlerini söylemekten imtina eder” dedi.
Karamollaoğlu, referandum sürecinde kutuplaşmaya sebep olabileceği ihtimali üzerine herhangi bir kampanya yapmayacaklarını da bir kez daha yineleyerek diğer siyasi partilere üslup uyarısı yaptı. Karamollaoğlu, “Bunu yaparken kullanılacak üslup önemli. Eğer bu üslup kutuplaşma meydana getirirse zarar verir. Getirmeden bütün halkımızı kucaklayarak, böyle bir sistemin gelmesinden yanayız, bu ülkemize fayda sağlar. Ama ötekileri de saygılıyız diyebilirse o zaman söylenecek bir itirazımız olmaz. Biz kutuplaşmanın bu memlekete en büyük zararı verdiğini görüyoruz. İnsanlar komşu olmaktan çekiniyorlar. Birbirlerini yeri geldiği zaman hainlikle itham ediyorlar. Bir oylamadan dolayı bu ifadeler kullanılmamalı” diye konuştu.
Kıbrıs konusunda da değerlendirmelerde bulunan Karamollaoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toprak tavizi yönündeki açıklamalarına da çok sert sözlerle tepki gösterdi. Karamollaoğlu, “Kıbrıs’taki gelişmeler bizim sözümüzün ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Akıncı tek başına kendi aklıyla kimseye danışmadan Kıbrıs’ı pazarlıyor. Biz buna rıza gösteremeyiz. Böyle bir şeye de Akıncı’nın gücü yetmez. Bu günkü iktidar geçmişte Annan planına verdiği destekle yaptığı hatayı inşallah bu sefer tekrar etmez. Kıbrıs, başkalarına peşkeş çekilecek kadar basit bir mesele değildir. Stratejik bir konumdadır, bizim için de çok büyük öneme sahiptir. Biz, Kıbrıs’a keyfi olarak gidip girmedik. Uluslararası anlaşmaların gereği olarak girdik. Şu anda Kıbrıs’ta barış var. Bize göre Kıbrıs’ta sorun yok. Ümit ediyorum ki, Akıncı’nın yaptığı hatayı hükümet tasvip etmez, onaylamaz” diye eleştirdi.
Karamollaoğlu, konuşmasının son bölümünde ise PYD’ye silah yardımı ile ilgili bir basın mensubunun sorusuna da şu karşılığı verdi: “Amerika’da bir seçim oldu. Dünyanın altı üstüne geldi. Dengesiz, hiç politik bir tecrübesi olmayan, hiç bürokratik tecrübesi olmayan sadece hileli ticaretten çok büyük paralar kazanan bir adam Amerika Başkanı oldu. Şimdi dünya bu adam nasıl bir kaos doğuracak ve biz bunun önünü nasıl keseriz endişesinin içinde. Bizim buna (silah yardımına) rıza göstermememiz icap eder. Ama bunlar oraya nasıl gidecek orasını merak ediyorum. Ruslar, buna Lazkiye’den gönderin demez. Ürdün’den oraya bir destek gelebilir mi. Bu zırhlı araçlar havadan da zor gönderilir. Türkiye bu konuda kararlı bir duruş sergilerse bunun önünü kesebilir. Suriye içindeki kargaşanın çok daha farklı boyutlara ulaşacağını gösterir.”
Çevirenin Notları: Temel Karamollaoğlu’nun bahsettiği arz-ı mevud için Sunsavunma.net sitesinde yer alan http://sunsavunma.net/analiz/orta-dogu-icin-siyonist-plan/ “Büyük İsrail”: Orta Doğu için Siyonist Plan – Kanlı “Oded Yinon Planı” Tam Metni isimli yazıyı okumanızı öneririm. Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.