Diktatör Beşir’in Mirası
BBC tarafından yapılan bir araştırmada Sudan’daki İslami okullarda beş yaşındaki çocukların zincire vuruldukları, ağır işkence ve cinsel tacizlere maruz kaldıkları ortaya çıkarılmıştır.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Ekim 2020
Sudan’da 2020 Nisan ayında meydana gelen devrimde 30 yıldır ülkeyi yönetmekte olan zalim İslami diktatör parçası Beşir görevden uzaklaştırılarak tutuklanmıştır. Eski diktatörün insanlığa karşı işlediği suçlar ve soykırım iddiaları ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması ve hak ettiği cezayı alması gerekmektedir.
Sudan’ın eski diktatörünün dünyanın en yoksul ülkelerinden bir tanesi olan Sudan’dan milyonlarca doları hortumladığı ve Katar ile İran’daki banka hesaplarına gönderdiği söylenmektedir.
Sudan’ın dış borcunun 62 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir ve geçici hükümet, giderek kötüleşen ekonomik krizle mücadele edebilmek ve ülkedeki COVID-19 hastalarını tedavi edebilmek maksadıyla ümitsizce bu paraların yerlerini belirlemeye çalışmaktadır.
Sudan, uzun bir süreden beri Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en yoksul ülkeleri arasında gösterilmektedir ve ülkenin dörtte biri aşırı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Aşırı yoksulluk içinde yaşayan Sudan halkının birçoğu da çocuklarını normal okullar yerine sayısı 30.000’i bulan ‘‘khalwa’’ adlı dini okullara göndermektedir.
BBC News Arabic tarafından Sudan’da yapılan bir araştırmada Sudan’daki dini okullarda çocuklara sistematik olarak kötü davranıldığı ve cinsel tacize maruz kaldıkları ortaya çıkarılmıştır.
Diktatör Omar al-Bashir ve İran Cumhurbaşkanı Mahmoud Ahmadinejad, 2006 yılında Tahran’da bir onur kıtasını selamlarken. Foto: AP/Hasan Sarbakhshian.
Gazeteci Fateh Al-Rahman Al-Hamdani 18 aylık bir sürede ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan 23 okuldan görüntüleri kaydetmiştir.
Görüntülerde beş yaşındaki çocukların dahi rutin bir şekilde zincirlendiği, ayaklarına pranga vurulduğu ve şeyhler veya okulda görevli dini personel tarafından acımasızca dövüldüğü görülmektedir.
Mohamed Nader de kötü davranılan çocuklardan bir tanesidir. Beş gün boyunca hapsedilen ve işkence yapılan Mohamed öylesine feci bir şekilde dövülmüş ki neredeyse hayatını kaybedecek duruma gelmiştir.
BBC’den gazetecilerle konuşan Nader’in annesi, İslamcı diktatör Beşir’in iktidardan uzaklaştırıldığı ülkede adalet için umutlu olduğunu dile getirerek ‘‘Dini adamları onurlandırmak için çocuklarımızı feda etmek zorunda mıyız?’’ sorusunu sormuştur.
Kendisi de ‘‘khalwa’’ adı verilen İslami bir okula giden gazeteci Al-Hamdani, yapılan devrime rağmen şeyhlerin hâlâ çok güçlü ve nüfuzlu oldukları bir ülkede, Nader ve ailesiyle başına neler geldiği, iyileşme süreci ve ailenin adalet için yürüttüğü savaş hakkında görüşmüştür.
18 ay süresince ülkenin her yerinde sayıları 30.000’i bulan İslami okuldan 23’ünde gizlice çekim yapan Al-Hamdani, çocuklara inanması güç işkenceler yapıldığını, hastalandıklarında tıbbi yardım alamadıklarını ve çok pis ortamlarda yaşadıklarını gözler önüne sermiştir.
Araştırmacı gazetecilik adına büyük bir başarıya imza atan Al-Hamdani’nin haberinde yer alan Mohamed Nader ve İsmail, İslami okullarda küçük çocuklara yaşça büyük öğrenciler tarafından tecavüz edildiğine tanık olduklarını da söylemektedir.
Mohamed, ‘‘khalwa’’ adı verilen dini okullardaki en kötü şeyin ‘‘tecavüz’’ olduğunu ve çocukların zorla ırzlarına geçildiğini anlatmaktadır.
Gazetecilere konuşan şeyhler ve dini liderler çocuklara tecavüz etmenin yanlış olduğunu kabul etmekte, fakat dayak atma ve zincirlemenin sayısız faydası olduğunu iddia etmektedir. Dini adamların arkasına sığındıkları saçmalık ise birçok okulda zincirlerin kullanılmasıdır.
Dini İşler Bakanı BBC News Arabic’e verdiği demeçte ülkedeki dini okulları mercek altına aldıklarını, fakat eski rejimin 30 yılda yarattığı bir problemi kısa sürede çözmenin imkânsız olduğunu ifade etmiştir.
Solda BBC NEWS’de İspanyolca ‘‘Çocukların Zincire Vurulduğu Okullar’’, sağda İKAZ, Bu video görüntüleri bazılarının rahatsız edici bulabileceği görüntüler içermektedir. İzlemek izleyicinin takdirine bırakılmıştır.
Araştırmacı gazetecilik alanında büyük bir başarıya imza atarak Sudan ülkesindeki ‘‘khalwa’’ adı verilen dini okullarda çocukların çektikleri acıları ortaya çıkaran Fateh Al-Rahman Al-Hamdani, Paul Bakibinga, Jess Kelly, Bettina Waked, Mamdouh Akbiek ile yapımcılar Mustafa Khalili & Simon Cox’u tebrik ediyorum. BBC News Arabic web sitesinde yer alan görüntüleri aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz.