savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7604
EURO
36,5807
ALTIN
2.952,49
BIST
9.877,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
6°C
Ankara
6°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
8°C
Perşembe Çok Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Danimarka Burkayı Yasakladı

Danimarka Burkayı Yasakladı

Fransa, Belçika, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya

Danimarka Burkayı Yasakladı

 

Yazar: Soeren Kern, 1 Haziran 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 2 Haziran 2018

 

  • Danimarka; Fransa, Belçika, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya’dan sonra, Avrupa’da burkayı yasaklama kararı alan altıncı ülke oldu.
  • “Yüzünüz pasaportunuzdur. Benim sizi görmemi engelliyorsanız ben bir kurbanım.” — Jacques Myard, Fransa’da yasağı savunan eski muhafazakâr milletvekili.
  • “Bazı insanlar Danimarka toplumunun bir parçası olmak istemiyorlar ve kendi normları ve kurallarının olduğu paralel toplumlar oluşturmak istiyorlar.’’ – Danimarka Adalet Bakanı Søren Pape Poulsen.

Danimarka parlamentosu, yüzün tamamını kapatan İslami peçenin, halka açık yerlerde giyilmesini yasaklayan bir yasayı onayladı. Danimarka’nın merkez-sağ hükümeti tarafından teklif edilen ve Sosyal Demokratlar ile Danimarka Halk Partisi tarafından da desteklenen yeni yasa, 30’a karşı 75’e oyla 31 Mayıs 2018 tarihinde onaylandı.

1 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere, Danimarka’da halka açık yerlerde burka (yüzü tamamen kapatan) veya nikap (gözler hariç bütün yüzü kapatan) takan herkes 1,000 Danimarka kronu (135 avro, 157 dolar) para cezasına çarptırılacaktır. Aynı suçu tekrarlayanlara ise 10,000 Danimarka kronu para cezası uygulanacaktır.

Ayrıca, birisini kuvvet veya tehdit yoluyla yüzü kapatan giysiler giymeye zorlayanlara da para cezası ve iki yıla kadar hapis cezası verilecektir.

Danimarka, bu tür bir yasaklamayı uygulamaya koyan; Fransa, Belçika, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya’dan sonra altıncı ülkedir. Almanya’nın Bavyera Eyaleti, İspanya’da Katalonya ve İsviçre’de Ticino kantonu da burka giyilmesini yasaklamıştır. Norveç’te, burkanın okullarda giyilmesi yasaklanmıştır. Bu yasakların, Avrupa’da giderek yaygınlaşan siyasi İslam’ı sınırlandırmayı hedeflediği görülmektedir.

 

Danimarka Parlamentosu tarafından halka açık yerlerde giyilmesi yasaklanan,
solda bütün yüzü kapatan burka, sağda ise sadece gözleri açıkta bırakan nikap.

Danimarka’da burka yasağı ilk kez 2009 yılında Danimarka Halk partisi tarafından teklif edilmiştir. Milletvekili Martin Henriksen, nikap ve burkanın Danimarka kültürü ile uyumlu olmadığını ifade etmiş ve ‘‘Halka açık yerlerde burka ve nikap yasağı için Parlamentonun çoğunluğunu ikna edebilmek neredeyse 10 yıldan fazla bir zaman almıştır. Şimdi yasak onaylandığına göre Parlamento, Danimarka Halk Partisinin düşüncesine göre, Danimarka’nın İslamlaşmasını engellemek için ilave tedbirler üzerinde çalışmalarını sürdürmelidir.’’ açıklamasını yapmıştır.

Danimarka Adalet Bakanı Søren Pape Poulsen de yaptığı bir açıklamada; ‘‘Halka açık yerlerde birinin başka insanlarla karşılaştığında yüzünü gizlemesi Danimarka toplumunun değerleri ile bağdaşmamaktadır ve topluma saygısızlıktır. Toplumumuza ve bizi bir arada tutan değerlere saygı göstermekte itinalı olmalıyız. Yüzü kapatmayı yasaklayan yasa ile kırmızı çizgimizi belirledik ve Danimarka’da birbirimize güvendiğimizin ve yüz yüze görüşmeye saygı duyduğumuzun altını çizdik.’’ ifadelerini kullanmıştır.

Uluslararası Af Örgütü ise yaptığı açıklamada, Danimarka Parlamentosu tarafından onaylanan yeni yasanın, kadın haklarının ayrımcı bir ihlali olduğunu ifade etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise bugüne kadar iki kez, burka yasağının yasal olduğu yönünde karar vermiştir.

Örneğin 2017 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Belçika’nın halka açık alanlarda burka giyilmesi yönündeki kararını oy birliği ile onaylamıştır. AİHM kararında, hükümetin sosyal ve daha genel anlamda toplum yaşamı için vazgeçilmez olan; insan ilişkilerinin kurulması ve demokratik bir toplumun işleyişini sağlamak için gerekli olan iletişim açısından, Belçika toplumu ile uyumlu olmayan bir uygulamaya karşılık verdiğini ifade etmiştir.

Fransa 2010 yılı Ekim ayında, İslami örtülerin halka açık yerlerde giyilmesini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Başbakan François Fillon yasağın ‘‘cumhuriyetin değerlerinin ciddi şekilde yeniden onaylanmasını’’ hedeflediğini ifade etmiş ve yüzü gizlemenin insanları, Fransa Cumhuriyetinin prensipleri olan özgürlük, eşitlik ve insanlık onuru ilkeleriyle bağdaşmayan bir dışlama ve aşağılama konumuna soktuğunu ileri sürmüştür.

Pakistanlı çocuklar ve Pakistanlılar Copenhagen’da bulunan Pakistan elçiliğinde
Pakistan Gününü kutlarken. 23 Mart 2014, Foto: 123RF

Zamanın cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yasaklama kararıyla ilgili yaptığı açıklamada; burkanın Fransız Cumhuriyetinde kabullenilmeyecek ‘‘yeni tür bir kölelik’’ olduğunu ifade etmiştir. Yasağı destekleyen eski muhafazakâr milletvekili Jacques Myard da yaptığı açıklamada burkanın Fransız kültürü için bir şok olduğunu söyleyerek: ‘‘Yüzü bir insanın onurudur. Yüzünüz sizin pasaportunuzdur. Benim sizi görmemi engellediğinizde ben bir kurbanım’’ ifadelerini kullanmıştır.

İsmi açıklanmayan 24 yaşında Pakistan asıllı bir Fransız vatandaşı, yeni yasaya karşı bir dava açmıştır. Fakat AİHM, 2014 yılında verdiği kararla, Fransa hükümetinin argümanının vatandaşları ‘‘birlikte yaşamaya’’ teşvik etmek olduğunu kabul ederek Fransa’nın burka yasağını onaylamıştır.

 

Hollanda parlamentosu da 2016 yılı Kasım ayında, yüzü kapatan İslami örtülerin, okullar, hastaneler, hükümet binaları ve toplu taşıma araçları gibi halka açık bazı yerlerde giyilmesinin yasaklanmasını büyük bir oy çoğunluğu ile onaylamıştır.

Nikap giyen Müslüman kadınlar Danimarka Parlamentosu önünde. 31 Mayıs 2018. Foto:  SBS NEWS

 

Bulgaristan parlamentosu ise 2016 yılı Ekim ayında, halka açık yerlerde yüzü kapatan örtüleri yasaklamıştır. Yasağa uymayanlar, sosyal yardımların askıya alınmasının yanı sıra 1,500 leva (770 avro, 900 dolar) para cezası ile yüz yüze gelecektir.

2017 yılı Ekim ayında burka yasağı Avusturya’da uygulamaya girmiştir. Yüzü örtmeyi yasaklayan yasa halka açık yerlerde yüzün eşarp, maske ve yüz boyası ile örtülmesini de yasaklamaktadır. Yasayı ihlal edenler 150 avro (175 dolar) para cezası ile cezalandırılacaktır.

Batman’da Alime (Bilgin Kadın) diploma töreni.

 

Danimarka’da Müslümanlar yeni yasaya meydan okumuşlardır: Bir düzine kadın burka ve nikaplarını giyerek Copenhagen kentinde bulunan parlamentonun ziyaretçi salonunda oturma eylemi gerçekleştirmiştir. İçlerinden bir tanesi; ‘‘ Hiçbir şart altında kendi prensiplerimden ödün vermeyeceğim’’ açıklamasını yapmıştır.

Adalet Bakanı Søren Pape Poulsen; ‘‘bazı insanlar Danimarka toplumunun bir parçası olmak istemiyor ve kendi norm ve kurallarına uygun paralel toplumlar yaratmak istiyorlar.’’ Bakan, bu durumun burka yasağının gerekli olduğunun ispatı olduğunu söyleyerek: ‘‘Birbirimizin gözlerini ve yüzlerini görebileceğimiz bir toplumda ve açık bir demokraside yaşamak istiyoruz.  Danimarkalılar olarak birlikte olabilmemizin yolu budur.’’ açıklamasını yapmıştır.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.gatestoneinstitute.org/12420/denmark-approves-burka-ban

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.