savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5503
EURO
36,4552
ALTIN
2.965,61
BIST
9.131,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

Dünyanın İlk İnsan Maymunu Çin’de Yaratıldı

Çin’de, İspanyol bilim insanı Juan Carlos Izpisua Belmonte, laboratuvar ortamında dünyanın ilk insan maymununu yaratmayı başarmıştır.

Dünyanın İlk İnsan Maymunu Çin’de Yaratıldı
A+
A-


Dünyanın İlk İnsan Maymunu
Çin’de Yaratıldı


Yazar: Nidhi Goval, Industry Tap, 16 Ağustos 2019

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Ağustos 2019

Güney Çin’de bulunan Kunming Institue of Zoology enstitüsünden bilim insanları, geçmişte 11 adet makak maymununa insan beyninin gelişimimde önemli rol oynadığına inanılan MCPH1 genini enjekte ederek, daha zeki maymunlar yaratmayı başarmışlardır. 11 adet makak maymunundan altısı ölmüş ve yapılan deneyler Batı dünyasında etik açıdan uygun bulunmayarak ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Yine Çin’de, İspanyol bilim insanı Juan Carlos Izpisua Belmonte, laboratuvar ortamında dünyanın ilk insan maymununu yaratmayı başarmıştır. Bilim insanları bu tür çabaları, gelecekte hayat kurtaracak organ nakilleri için sınırsız insan organ kaynağına atılan adımlar olarak görmektedirler.

Bilim insanları insan-maymun melezini, organ oluşumu için gerekli olan genleri etkisiz hale getirmek için maymun embriyolarını genetik olarak değiştirerek yaratmışlardır. Ve sonrasında, embriyo içinde her tip doku oluşturma kabiliyetindeki insan kök hücrelerini enjekte etmişlerdir.

Bununla birlikte deney, insan kök hücrelerinin beyne ulaşması korku ve etik endişeleri nedeniyle embriyonun doğacak kadar büyümesi öncesinde durdurulmuştur.

Araştırmacılar oluşturmayı hedefledikleri melezin organ ve doku nakillerinde insan hayatını kurtaracak organları yaratmak için çok önemli bir adım olduğunu ve maymun kullanarak deneylerine devam etmek zorunda olduklarını ifade etmektedir.

Profesör Izpisua yaptığı açıklamada çalışmalarını geliştirmek için gayret gösterdiklerini ve insan, kemirgenler ve domuz hücrelerinin yanı sıra insan olmayan primatlar üzerinde de deneylerini sürdürdüklerini ifade etmektedir.

Bilim insanları geçmişte benzer deneyleri domuz ve koyun embriyoları kullanarak gerçekleştirmiş, fakat muhtemelen bu hayvanlar genetik olarak insanlardan çok farklı olduklarından teknik zorluklarla karşılaşmışlardır. Bilim insanları, maymunların genetik açıdan insana yakın olmasının umut verici sonuçlar elde edilmesini sağlayabileceğini öngörmektedirler.

Murcia Katolik Üniversitesinden biyolog Estrella Núñez’e göre nihai hedef insanlara nakledilebilecek bir organ yaratmak olabilir, fakat günümüz bilim insanları için bu maksatla kat edilecek yol neredeyse çok daha ilginçtir. Ve yapılan deneylerin hedefi çeşitli hastalıkları olan insanları kurtarmaktır.

 

http://www.industrytap.com/scientists-create-worlds-first-human-monkey-hybrid-in-china/49815

 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.