Bu Nasıl Müttefik?
Pentagon sözcüsü, Ankara’yı gelişmiş Rus hava savunma sistemlerini elde tutmaması konusunda bir kez daha uyardı.
Yazar: Marcus Weisgerber, Defense One, 05 Şubat 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Mart 2021
Üst düzey bir Pentagon (Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı) yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre; Joe Biden yönetimi, 2019 yılında Rus yapımı gelişmiş S-400 hava savunma sistemi tedarik eden Ankara’yı cezalandırmak maksadıyla, Trump yönetimi tarafından uygulamaya koyulan, Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarını almasını engelleyen yasaklama kararını kaldırmayı düşünmemektedir.
Pentagon Basın Sekreteri John Kirby tarafından yapılan açıklamada; Türkiye’nin eski ve değerli bir NATO müttefiki olduğu, fakat Rusya Federasyonu yapımı son derece gelişmiş S-400 hava savunma sistemlerini tedarik etme kararının, bir ABD ve NATO (North Atlantic Treaty Organization – Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) müttefiki olarak yükümlülükleriyle tutarlı olmadığı ifade edilmiştir.
Birleşik Devletlerin tutumunun değişmediğinin altını çizen Kirby, S-400 hava savunma füzelerinin, Lockheed Martin firması tarafından geliştirilen F-35 Lightning II modeli savaş uçaklarıyla birlikte kullanılmasının mümkün olmadığını ve bu nedenle Türkiye’nin program üyeliğinin askıya alındığını hatırlatmıştır. Kirby, S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmayı sürdürmemesi konusunda Türkiye’yi bir kez daha uyarmıştır.
Pentagon sözcüsü tarafından kullanılan ifadeler ve lisan, Türkiye’nin Temmuz 2019 tarihli milyarlarca dolar tutarındaki hava savunma sistem projesi hakkında Pentagon yetkililerinin bugüne kadar kullandığı dil ile tamamen aynıdır.
Pentagon sözcüsü Kirby, Türkiye’nin son on yılda Birleşik Devletlerinden Patriot savunma sistemini tedarik konusunda defalarca fırsatı olduğunu, fakat Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na gelir, erişim ve nüfuz sağlayan, S-400 hava savunma füzelerini satın almayı tercih ettiğini iddia etmiştir.
CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- Amerika’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) Yaptırımları
Trump yönetimi görevi bırakma öncesinde, geçtiğimiz Aralık ayında S-400 hava savunma sistemlerini tedarik ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almıştır.
Yaptırım kararıyla ilgili yapılan açıklamada; CAATSA 231 ve alınan yaptırım kararlarının, Türkiye veya herhangi bir ABD müttefiki veya ortağının askeri kabiliyetleri ve muharebe hazırlık seviyesinin altını oymak gibi bir niyetinin bulunmadığı, fakat geniş kapsamlı zararlı faaliyetlerine karşılık Rusya’ya bedel ödetmek olduğu ifade edilmiştir. Birleşik Devletler’in, Türkiye’ye en üst düzeylerde ve defalarca S-400 sistemini tedarik etmesinin Birleşik Devletler askeri teknolojisi ile personelinin güvenliğini tehlikeye sokacağı ve Rusya’nın savunma sektörüne önemli miktarda fon sağlamanın yanı sıra Rusya’nın Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayisine erişim fırsatı sağlayacağını net bir şekilde açıklandığının altı çizilmiştir.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ile koordine ederek, 13849 sayılı Kararname ile Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) uygulanmak üzere aşağıdaki beş yaptırımı seçmiştir:
Türkiye uzun zamandan beri 100 adet savaş uçağı tedarik etmeyi planlamasına rağmen Washington tarafından program dışına itildiğinde sadece 30 adet F-35 siparişi vermiş durumdadır. Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada; Türkiye için imal edilen F-35 savaş uçaklarını envanterine katmaya hazır olduğunu açıklamış, fakat Lockheed Martin tarafından savaş uçakları henüz ABD Hava Kuvvetlerine teslim edilmemiştir. Projede yer alan Türk şirketlerinin 2022 yılına kadar hava aracının çeşitli parçalarını üretmeye ve Lockheed Martin firmasına sağlamaya devam etmesi beklenmektedir.
S-400 TRIUMF, Rus Silahlı Kuvvetlerinde 2007 yılından beri kullanılmakta olan bir füze ve hava aracı savunma sistemidir.
Mönch Publishing Group web sitesinde 25 Ekim 2018 tarihinde paylaşılan ‘‘Türkiye ve S-400 Triumf’’ başlıklı makaleye göre; Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde füze savunma kabiliyeti olarak; ulusal hava sahasının gerçek zamanlı resmini sağlayabilen 30 adet sabit ve taşınabilir 3D (üç Boyutlu) hava gözlem radarı bulunmaktadır.
Kublai Han tarafından kaleme alınan yazıdaki iddialara göre; Türkiye’nin hava savunma sistemi; yedi adet Kontrol/İkaz Merkezi, Hava İkaz Kontrol Grup Komutanlığı altında görev yapan dört adet E-7T AEW&C (Airborne Early Warning & Control System – Havadan Erken Uyarı&Kontrol) uçağı, 15’inci Füze Üs Komutanlığı envanterinde bulunan yerde konuşlu MIM-14 NIKE HERCULES satıh-hava füzeleri ve bütün sistemler arasında komuta kontrol (C2 – Command&Control) sağlayan taktik veri linklerinden oluşmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde balistik füzeleri önleyebilecek yeni nesil uzun menzilli hava ve füze savunma (AMD – Air and Missile Defense) sistemleri bulunmamaktadır ve Türkiye, hava savunma gereksinimlerini F-16 savaş uçakları ile sağlayan tek NATO üyesi ülkedir.
S-400 Triumf hava savunma sistemi aynı anda 72 farklı hedefe angaje olabilecek ve 144 füzeyi 400 kilometre menzile kadar fırlatabilecek kapasitedir. Mevcut hava savunma doktrini hedefin imhasını sağlamak maksadıyla hedef başına en az iki füze fırlatılmasını gerektirmektedir.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.