Gözde önemli ağrılara neden olan göz iltihabı alerji veya enfeksiyondan kaynaklanabilir. Enfeksiyonu önlemek için bulaşma riskinden kaçınılmalıdır.
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 3 Ocak 2018
Konjonktivit, gözlerin en dış tabakasını oluşturan beyaz bölgeler ve göz kapaklarının iç kısımlarında bulunan zarların kızararak iltihaplanmasıdır. Konjonktivit rahatsızlıklarının en yaygın nedenleri alerji ve enfeksiyonlardır. Gözlerde kızarıklık, şişmiş ve kırmızı renkli göz kapakları, sulanma, kaşıntı, yanma, çapak oluşumu ve ışığa karşı hassasiyet emareleridir.
Özellikle viral ve bakteriyel göz iltihabı son derece bulaşıcı bir rahatsızlık olduğundan bulaşmalara karşı tedbir alınması gerekmektedir. Konjonktivit bulaşmasından kaçınmak için bazı temel hijyen tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Özellikle kontak lens kullananlar gözlerine dokunmadan önce ellerini çok iyi yıkadıklarından emin olmalıdırlar. Bazen farkında olmadan gözlerinizi ovuşturmanız nedeniyle kaçınmak için en iyi yöntem ellerinizi düzenli olarak yıkamaktır. Ellerin temizliği için hidroalkolik bir temizleme jeli de kullanılabilir. Göz makyajı yapan kadınların konjonktivit tespit ettiklerinde bulaşma olasılığı fazla olduğundan makyajlarını silmesi ve temizlemesi gerekmektedir.
Kontak lens kullanan ve konjonktiviteye yakalananlara iyileşene kadar lenslerini çıkarmaları tavsiye edilmektedir. Kontak lenslerini iyileşme sonrası 24 saat bekledikten sonra takmaları uygundur. Kullanılıp atılabilen lensler bir daha asla kullanılmamalı ve normal kontak lensler de özel bir çaba gösterilerek dezenfekte edilmelidir. Kişisel banyo eşyalarınızı da kimseyle paylaşmamaya iyileşme sonrasında hemen yıkamaya özen gösterilmelidir.
Göz iltihabına yakalandığınızda derhal bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Bu yazı sadece rahatsızlık hakkında kısa bir bilgi vermek maksadıyla derlenmiştir.