savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

Güneş Enerjisiyle Isıtılan Çadır

Güneş Enerjisiyle Isıtılan Çadır
A+
A-

Güneş Enerjisiyle Isıtılan Çadır

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 Nisan 2021

 

Öncelikle, izlemediyseniz gişe rekorları kıran Bollywood filmi ‘‘3 Idiots – 3 Aptal’’ adlı filmi izlemenizi öneririm. Filmdeki ‘‘Phunsunkh Wangdu’’ karakterine ilham kaynağı olan Sonam Wangchuck adlı mühendis, Hindistan silahlı kuvvetler mensuplarını sıcak tutacak, tamamen güneş enerjisiyle çalışan portatif bir çadır geliştirmeyi başarmıştır.

On kişiyi barındırabilen çadır tamamen güneş enerjisiyle ısıtılmaktadır ve Wanghchuck’un iddiasına göre de ağırlığı 30 kilonun altındadır. Bir yenilikçi ve eğitim uzmanı olan Wangchuck tarafından geliştirilen çadır -14 derece sıcaklıklara kadar işe yaramaktadır.

Geliştirdiği güneş enerjisiyle ısınan çadırı kendisi deneyen Wangchuck, attığı Twitter mesajında; ‘‘Hindistan Ordusu, Galwan Vadisi, saat 22:00, sıcaklık +15 C derece, dışarıda hava sıcaklığı ise – 14 C derece. Tonlarca gaz yağına artık gerek yok. Hava kirliliği ve iklim değişikliği tehlikesi yok. 10 kişilik, tamamen portatif, bütün ağırlığı 30 kilonun altında’’ ifadelerine yer vermiştir.

01 Eylül 1966 tarihinde doğan Sonam Wangchuck Hindistanlı bir mühendis, yenilikçi ve eğitim reformcusudur. 1988 yılında, kendisinin ifadeleriyle Ladakh’a zorla dayatılan yabancı eğitim sisteminin kurbanı olan bir grup öğrenci tarafından kurulan Ladakh Öğrenci Eğitim ve Kültürel Hareketinin (SECMOL- Students’ Educational and Cultural Movement of Ladakh) kurucu direktörüdür.

Ladakh, Hindistan Himalayaları’nda yer alan yüksek bir çöl bölgesidir. Halkının kültürü Tibet, Hindistan, Kashmir ve Merkez Asya’dan gelmektedir. 1960’lı yıllara kadar bölgeyi dış dünyaya bağlayan hiçbir yol olmayan bölge son yıllarda turizm alanında büyük gelişme kaydetmiştir.

 

Güneş enerjisiyle ısıtılan ve fosil yakıt kullanılmayan Ladakh Öğrenci Eğitim ve Kültürel Hareketinin merkezinden bir görüntü. Kaynak: secmol.org

 

SECMOL, özellikle kırsal kesimden fakir, fakat bilgili, yetenekli ve sürdürülebilir bir geleceği seçen ve inşa etmek isteyen çocukları kendisine çeken yenilikçi bir eğitim kurumudur. Geleneksel eğitim kurumlarından tamamen farklı olan SECMOL’de öğrencilere uygulamaya yönelik, çevre dostu,  sosyal ve geleneksel bilgiler, değerler ve yetenekler kazandırılmaktadır.

Solda Hindistan’ın sevilen ve 3 Aptal filminde onu canlandıran aktörü Aamir Khan, sağda ise Sonam Wangchuck. Kaynak: Motivating Speech

 

Wangchuck, 1994 yılında hükümet, köy toplumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılan ve hükümet eğitim sisteminde köklü reformlar yapmayı hedefleyen ‘‘Operation New Hope- Yeni Umut Operasyonu’’ projesinin hayata geçirilmesinde etkili olmuştur. Wangchuck, yapay buzul oluşturarak kış sularını depolamaya yarayan ‘‘Ice Stupa-Buz Tapınak’’ tekniğini de icat etmiştir.

Dağlardaki çöl alanları yeşillendirmek ve yaz aylarındaki su kıtlığına çözüm bulmak için geliştirilen Ice Stupa/Buz Tapınaklar, dış dünyadan turistleri de bölgeye çekmektedir. Kaynak: Little India.

 

Buz Tapınak fikri oldukça basit; bölgedeki su kıtlığına çözüm bulmak maksadıyla Wangchuck ve SECMOL’den bir grup öğrenci, sıcaklığın -20 C dereceye kadar düştüğü kış aylarında, okulun hemen yanında su depolamak maksadıyla daha yüksek bir yerden borularla taşıdıkları sudan bir buz kütlesi oluşturmayı denerler. Ortaya çıkan buz tapınak şeklindeki donmuş suyun, zeminde doğal olarak donan sudan ve biriken kardan beş kat daha yavaş eridiğini tespit ederler.

 

İlk yaptıkları buz tapınak 6 metre yüksekliğe ulaşmış, 150,000 litre suyu depolamış ve Mayıs ayına kadar yavaş yavaş eriyerek su sağlamıştır. Projenin ikinci safhasında 20 metre yüksekliğe ulaşılmış ve bu yükseklikteki bir buz tapınakta iki milyon litre su depolanmıştır. Şimdi hedef; 30 metre yükseklik ve 10 milyon litreye ulaşmaktır.

 

Wangchuck, Çin ile Hindistan arasındaki gerginlik sonrasında bütün vatandaşlarına Çin mallarını boykot etme çağrısında bulunmuştur. Attığı bir Twitter mesajında bütün Hindistan halkına seslenerek Pekin’in Ladakh bölgesine uyguladığı baskılara son vermek ve ülkesindeki çalışanlara destek olmak için bütün Çin mallarını boykot etmelerini talep etmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.