savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Ankara
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Açık
1°C
Salı Parçalı Bulutlu
3°C
Çarşamba Çok Bulutlu
4°C

Helikopterlerin Küresel Sağlık Sektöründeki Rolü

Helikopterlerin Küresel Sağlık Sektöründeki Rolü
A+
A-

Helikopterlerin Küresel Sağlık Sektöründeki Rolü

 

Yazar: Alexandra Cianciara, Helitech International, 29 Haziran 2018

Çeviren: Ercan Caner,  Sun Savunma Net,  7 Ağustos 2018

Yaşam kurtarmak kutsal bir görevdir.

 

İnsan yaşamını tehdit eden ve acil tıbbi müdahale gerektiren kardiyovasküler bozukluklar gibi rahatsızlıkların artması, hava ambulans hizmetleri sektörünü oldukça kârlı bir iş sektörü haline getirmiştir. Hava ambulanslarının insan hayatını kurtarmadaki etkin rolleri ve gelişmiş ülkelerde bu hizmetin devlet tarafından sübvanse edilmesi, yüksek maliyetine rağmen hava ambulans hizmetinin süratle büyümesi ve genişlemesine neden olmuştur.

Bunun yanı sıra küresel ekonomik gelişmelere bağlı olarak artan gelir seviyesi, insanların sağlıklarına daha fazla özen göstermelerine neden olmuştur. Gerçekten de son 30 yıldır kişi başına düşen sağlık harcamaları önemli oranda bir artış göstermiştir. Dünya Bankası verilerine göre; 1996 ile 2014 yılları arasında kişi başına düşen sağlık harcaması %55,0 oranında bir artış göstermiştir.

Medikal ulaşım sektörüne bakıldığında; döner kanatlı helikopterlerin, sabit kanatlı uçaklar ile karşılaştırıldığında pazara hâkim oldukları görülmektedir. 2016 yılı rakamlarına göre helikopterlerin sabit kanatlı uçaklar ile karşılaştırıldığında, tıbbi tahliyede kullanılma oranı %68,0 seviyesine ulaşmıştır.

 

Gözlerini havada, bir ambulans helikopterinde dünyaya açan bir bebek ve büyük ve haklı bir gururla kameralara poz veren ambulans helikopter ekibi.

 

Ambulans helikopterleri, kısa mesafeli medikal ulaştırma hizmetlerinde oldukça etkin ve verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Helikopterlerin en büyük avantajlarından bir tanesi de her türlü hazırlanmamış zemine, yollara ve hatta evlerin çatılarına dahi iniş kalkış yapabilmeleridir. Sabit kanatlı ambulans uçakları ise, hasta ve yaralıların genellikle çok daha uzun mesafelere taşınması maksadıyla kullanılan ve gelişmiş tıbbi cihazlarla donatılan hava araçlarıdırlar.

Ambulans helikopterleri (HEMS-Helicopters for Emergency Medical Services- Acil Medikal Hizmet Helikopterleri), küresel sağlık sektörünün çok önemli bir bileşenidir. Gelişmekte olan ülkelerde ambulans helikopterlerinin kullanımı, son beş yılda helikopter dünyasında itici bir güç olmuş, helikopterlere sağlık ve ticari maksatlarla duyulan talep oldukça artmıştır.

Helikopterler, acil medikal hizmetler için yetmiş yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır ve ilk örnekleri 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. Ambulans helikopterlerinin böylesine popüler olmasının nedeni; özellikle durumu kritik olan hasta ve yaralıların, bulundukları yerden sağlık tesislerine taşınmasında en etkin yöntem olmasıdır.

Bursa Ambulans Helikopter ekibi gururla kameralara poz verirken.

 

Helikopterler; sağlık personelinin, hasta ve yaralıları sağlık tesislerine ulaştırma süresini kısaltmasına ve hasta ve yaralılar açısından gerçekten çok kritik olan müdahalelerin, daha süratli ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Bu da hasta ve yaralıların bir sağlık tesisi dışında geçirdikleri süreyi önemli ölçüde azaltmakta ve en önemlisi de insanların hayatlarını kurtarmaktadır.

Ambulans helikopterlerini de içeren yarı kamu hizmetlerinin yanı sıra yangın söndürme hizmeti ve emniyet kuvvetlerinde kullanılan helikopterler, hâlihazırda küresel sivil helikopter pazarında en büyük payı oluşturmaktadır. Bu maksatlarla kullanılan helikopterlerin pazardaki payı 2016 yılında %65,56 oranında artmış ve 6,6 milyon pound piyasaya değerine ulaşmıştır. Pazar payının önümüzdeki beş yıllık sürede; 2023 yılına kadar yılda %4,45 bir artış oranıyla artması beklenmektedir.

Helikopterde kullanılabilen tıbbi cihazların gelişmesine bakıldığında bu sektörün böylesine hızlı bir gelişme göstermesi hiç de sürpriz değildir. Son altı ayda sektörde görülen değişmelere bakıldığında, inovasyonun sektörün gelişmesine ve genişlemesine büyük katkılar sağladığı açık ve net bir şekilde görülmektedir.

 

Link Life III Mobil Uygulaması

 

2018 yılı Ocak ayında, hastaneler ve ilk müdahale ekiplerinin medikal ulaşım talep etmelerini kolaylaştıran ve hızlandıran Link Life III adlı yeni bir mobil uygulama devreye girmiştir. Şubat ayında Leonardo ve Airbus Helicopters firmaları Avrupa ülkelerinde çeşitli kentlere ambulans helikopter satışlarını sürdürmeye devam etmektedir. Airbus Helicopters firması, kâr amacı gütmeyen Norveç Hava Ambulans organizasyonuna (NOLAS – Norsk Luftambulanse) Mayıs ayında 200’üncü helikopteri teslim etmiştir.

 

200’üncü ambulans helikopterini filosuna katan NOLAS ekibi.

 

Hava ambulans sektörü Avrupa’da sağlıklı büyüme ve genişleme işaretleri gösterirken, uluslararası fırsatlar da helikopterlerin sağlık sektöründeki payının yükselmesinde itici bir güç sağlamaktadır. Airbus Firması, Çin ve Hindistan’ı gelecek için anahtar ülkeler olarak görürken, Asya-Pasifik bölgesinde helikopterlerin hava ambulans hizmetlerinde kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır.

Bu ülkelerde, endüstride uzun ömürlü ve istikrarlı bir gelişme için adımlar atılmaya başlanmıştır ve Beijing 999 ilk ambulans helikopterini 2014 yılında teslim alırken Hindistan da üç adet H130 modeli ambulans helikopterini geçtiğimiz yıl içinde kullanmaya başlamıştır.

Helikopterler hazırlanmamış iniş yerlerine, yollara ve hatta evlerin çatılarına dahi iniş-kalkış yapabilmektedir.

 

Ambulans helikopterlerinin kullanımıyla ilgili geliştirilen yönetmelik ve kılavuzlar da bu sektörün süratle ve emniyetli bir şekilde büyümesi ve genişlemesine katkı sağlamaktadır.

Hava ambulans ekipleri, helikopterler, hava araçlarında kullanılan tıbbi cihazlarda görülen büyük gelişmeler ve helikopterlerin hastaneler ve ilk müdahale ekipleri tarafından süratle çağrılması için geliştirilen uygulamalar, özet olarak sistemin profesyonelliği, yenilikçi uygulamalar ve teknolojik avantajlar, sektörün hızla gelişmesine katkı sağlamayı sürdürecektir. Hava ambulans ekiplerinin, helikopterler ile yaptığı süratli ve yerinde müdahaleler de bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de insanların hayatlarını kurtarmaya devam edecektir.

Helikopterler, diğer taşıma araçları ile gidilemeyen yerlere süratle ulaşabilmekte ve iyi yetişmiş uzman profesyonel sağlık personeli, hava aracında bulunan modern medikal cihazlar ile hasta ve yaralılara, bulundukları yerde veya havada müdahale ederek insanların hayatlarını kurtarmaktadır.

Sivil havacılık organizasyonlarının, bu kutsal görevin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesi için aldığı tedbirler de bu sektörün süratle ve emniyetli bir şekilde büyüyerek genişlemesine büyük katkılar sağlamaktadır.

Helikopterler, tıbbi donanım ve hastaneler ile ilk müdahale ekiplerinin hava ambulans helikopter taleplerini kolaylaştıran bütün uygulamalar, bu sektörün daha da gelişmesine, hepsinden önemlisi de insanların hayatlarının kurtulmasına katkı sağlayacaktır.

Bütün ambulans helikopter personeline emniyetli uçuşlar dilerim…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.