savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Hipersonik Hava Aracı

Hipersonik Hava Aracı
A+
A-

Hipersonik Hava Aracı

 

ABD Hava Kuvvetleri ve NASA tarafından desteklenen Hermeus şirketi, yeniden kullanılabilir hipersonik hava aracının uçuş testlerine önümüzdeki yıl başlamayı planlamaktadır.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 06 Aralık 2021

 

Hermeus firması tarafından geliştirilmekte olan Quarterhorse hipersonik hava aracının prototipi. Kaynak HERMEUS

 

ABD Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen Hermeus firması, Atlanta havaalanındaki bir tören esnasında, insansız hava aracının ikincil yanma (afterburning) motorunu ateşlediği hipersonik bir hava aracını sergilemiştir.

Henüz uçuş aşamasına geçmeyen Quarterhorse adı verilen hava aracının piyasaya sürülmesi, Georgia merkezli şirketin yeniden kullanılabilir hipersonik uçaklar ve proje sonunda da yolcuları ses hızının beş katı hızda uçurabilen jet uçakları yapma çabasındaki son adımdır.

Hermeus CEO’su A.J. Piplica, prototipin sergilendiği açılışta yaptığı konuşmada, hipersoniklerin birleştirici bir vizyona ihtiyacı olduğunu ve bu vizyonun da küresel insan ulaşım ağını hızlandırmak olduğunu ifade etmiştir.

Diğer girişim şirketleriyle birlikte Hermeus’un çalışmalarını hızlandırmak maksadıyla 60 milyon dolar katkıda bulunan ABD Hava Kuvvetleri, istihbarat toplamak ve mensuplarını dünyanın her yerine uçurabilmek için hipersonik teknolojiyi kullanmak istemektedir.

Hermeus şirket yetkililerine göre; geçtiğimiz hafta özel bir törenle sergilenen prototip, yer tabanlı donanım geliştirme ve entegrasyon için kullanılmaktadır ve uçmak için tasarlanmamıştır.

Hermeus yetkilileri hava aracının yapılmasında; çok disiplinli tasarım, üretim ve sistem entegrasyon kullanıldığını ifade etmiştir.

GE J85 turbo jet motor kullanılan Quarterhorse adlı hipersonik hava aracı Mach-5 (3,000 mph – 4,800 kmh) hız yapabilecektir. Hava aracı, şirketin geliştirmeyi hedeflediği ilk otonom yüksek hızlı hava aracıdır.

Mach-5 süratinden daha hızlı uçabilmek eskilere dayanan bir düşüncedir. 1950 ve 1960’lı yıllarda, hipersonik uçuş araştırma programlarında ABD tarafından X-15 roket uçakları konseptin geliştirilmesi maksadıyla kullanılmıştır. Atmosfere hipersonik hızlarla yeniden giriş yapabilen Kıtalararası Balistik Füzeler de aynı dönemlerde geliştirilmiştir.

Sonraki yıllarda rafa kaldırılan süpersonik araçların geliştirilmesi için son beş yıldır başta ABD,  Rusya ve Çin büyük çabalar sarf etmektedir. ABD’nin 15 milyar dolar harcama yapmayı planladığı askeri hipersonik hava araçlarını geliştirmeyi hedefleyen en az 18 proje bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.