Hipotermi vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde meydana gelir. Koruyucu giysiler giymek potansiyel ölüm tehlikesi yaratan bu durumdan kurtulmayı sağlar.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 2 Kasım 2018
İster içerde ister dışarda olun, soğuk havaya maruz kalındığında vücudun ısı kaybı üretiminden daha hızlı olacaktır. Uzun süre soğuk havaya maruz kalmak da vücutta depolanmış enerjiyi tüketecek ve hipotermi veya normalden düşük vücut sıcaklığına neden olacaktır.
Hipotermi, vücut sıcaklığının düşmesinden kalp ve beyin gibi organlar etkilenmeye başladıklarından, özellikle 35 derecenin altına düştüğünde tehlikelidir. Bu durum kişinin sağlıklı bir şekilde düşünmesini ve hareket etmesini engeller. Kurban etrafında olup bitenlerin ve yardıma ihtiyacı olduğunun dahi farkında değildir. Vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi yaşamı riske sokar ve nefes alma ve kalp atışı işaretlerinin olmadığı, kişinin ölü gibi görünmesine neden olan bir komaya girmesine yol açar.
Hipoterminin uyarıcı işaretleri arasında kontrol edilemeyen titreme, yorgunluk, hafıza kaybı, geveleyerek konuşma, zayıf nabız, kalp atışlarının yavaşlaması, kısa ve kesik nefes, parlak kırmızı renkte soğuk ten bulunmaktadır.
Uyarıcı işaretler fark edildiğinde derhal kişinin vücut ısısı kontrol edilmeli ve 35 derecenin altında ise derhal tıbbi yardım uygulanmalıdır. Tıbbi yardım gelene kadar kurbanın üzerindeki ıslak giysiler çıkarılmalı ve ılık bir battaniye ile sarılmalıdır.
Vücudun merkezi düşük sıcaklığa ayarlı bir elektrikli bir ısıtıcı ile ısıtılmalı veya kişinin karın bölgesi ve göğsüne bir sıcak su şişesi koyulmalıdır. Eğer kurban kendindeyse az miktarda ılık yiyecek ve içecek verilmelidir.
Kurbana sıcak bir duş yaptırılması veya sıcak su dolu bir küvete koyulması kan basıncında emniyetsiz oranda düşmeye neden olacağından tavsiye edilmez.
Ciddi hipotermiye maruz kalan kişi kendini kaybetmiş olabilir ve hatta nefes almıyor ve kalp atışı yokmuş gibi görülebilir. Bilincini kaybeden birçok kurban yeniden ısıtıldıklarında tamamen iyileşebilirler, bu nedenle kurban hastaneye götürülene kadar uygun kalp masajı ve ısıtma tekniklerinin kullanılması çok önemlidir.
Herkes hipotermiye maruz kalabilir, fakat yaşlılar, çocuklar ve sığınacak yeri olmayan veya ısıtılmayan evlerde yaşayan insanlar özellikle risk altındadırlar. Çocuk ve yaşlıların yaşadıkları evlerde sıcaklık en az 20-21 derecede muhafaza edilmelidir.
Toplam vücut yağındaki azalma ve sıcaklık değişmelerine hızla adapte olma yetersizliği nedeniyle yaşlılar özellikle risk altındadırlar. Yaşlı insanlar bedenlerinin aşamalı olarak soğuduğunu dahi fark etmeyebilir ve hipotermiden korunmak için gerekli tedbirleri almayabilirler. İyi yalıtılmamış ve uzun süre klima ile soğutulan evlerde hipotermi olaylarına rastlanılabilir.
Özellikle kış aylarında dışarı çıkıldığında vücudu sıcak tutacak elbiseler giyilmeli ve hipotermiden korunmak için ıslak elbiseler derhal değiştirilmelidir. Yaşlılar ve çocukların yaşadıkları evlerde sıcaklık en az 20-21 derece aralığında muhafaza edilmelidir.