savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Ankara
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Kar Yağışlı
1°C
Pazartesi Çok Bulutlu
2°C
Salı Az Bulutlu
3°C
Çarşamba Az Bulutlu
4°C

İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Grubu

İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Grubu
A+
A-

ISIS-K

 

İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Grubu

 

Küresel bir halifelik kurma hedefi olan ISIS-K terör örgütü, sadece Afganistan sınırları içinde sınırlı bir hükümet kurma hırsında olmakla suçladığı Taliban terör örgütünü ‘‘İğrenç Milliyetçiler’’ olarak nitelendirmektedir.

 

Ercan Caner,  Sun Savunma Net, 13 Ekim 2021

 

ISIS-K, ABD-Taliban anlaşmasını beğenmeyen Taliban terör örgütü militanlarını kendi saflarına çekmeye çalışmaktadır.

 

Kabil Havalimanında 26 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirilen terör saldırısında; aralarında ABD’li askerlerinde bulunduğu onlarca insan hayatını kaybetmiş, koordineli intihar saldırısını ISIS-K (İslami Devlet Terör Örgütü Horasan Kolu) üstlenmiştir.

ISIS-K olarak bilinen grup, İslami Devlet terör örgütünün Afganistan’da faaliyet gösteren koludur. ISIS-K, 1995 yılında kurulmuş ve kısa bir süre içinde ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bazı kırsal kesimlerde kontrolü ele geçirmiştir.

Kurulmasının ardından ilk üç yıl içinde ISIS-K, Afganistan ve Pakistan’da büyük kentlerde azınlık grupları, kamusal alanlar ve kurumlar ile hükümet hedeflerine saldırılar düzenlemiştir. 2018 yılına kadar geçen sürede dünyanın en ölümcül dört terör organizasyonundan bir tanesi haline gelen örgütün bazı bölgesel, lider ve personel kayıpları nedeniyle 2019 sonları ve 2020 başlarında yenildiği ilan edilmiştir.

ISIS-K, Pakistan, Taliban, Afgan Talibanı ve Özbekistan İslami hareketi eski üyeleri tarafından kurulan bir terör örgütüdür. Grubun en güçlü olduğu alanlardan bir tanesi mahalli savaşçı ve komutanların uzmanlıklarından yararlanma yeteneğidir.

ISIS-K terör örgütünün, İslami Devlet Irak ve Suriye’deki ana örgütlerinden para, danışmanlık ve eğitim aldığına yönelik önemli kanıtlar bulunmaktadır. ISIS-K’nin genel stratejisi İslami Devlet hareketinin sözde halifeliğini Orta ve Güney Asya’ya genişletmesi için bir köprübaşı oluşturmaktır.

ISIS-K, bölgedeki en güçlü cihatçı örgüt olmak maksadıyla kendinden önceki cihatçı grupları ele geçirmeye çalışmaktadır. ISIS-K terör örgütünün bu yaklaşımı hem deneyimli cihatçı savaşçılara hem de kentsel alanlardaki genç nüfusa yaptığı çağrılarda açıkça görülmektedir.

Bir Taliban teröristi, 13 ABD askeri dâhil onlarca Afganlının ölümüne neden olan ISIS-K terör örgütü saldırısının gerçekleştirildiği yerde görülürken. Fotoğraf: Wakil Kohsar/AFP via Getty Images.

 

ISIS-K terör örgütünün amacı; diğer terör örgütlerinde beklediklerini bulamayan hayal kırıklığına uğramış savaşçıları saflarına katmak ve kargaşa ile belirsizlik yaratarak iktidardaki hükümetin halka güvenlik sağlama yeteneği konusunda şüphe uyandırmaktır. ISIS-K bu maksatla Hazara ve Sikh gibi azınlık gruplarının yanı sıra gazeteciler, yardım görevlileri, güvenlik personeli ve hükümet altyapısını hedef alan çeşitli saldırılar gerçekleştirmektedir.

ISIS-K, kendisi gibi cihatçı bir terör örgütü olan Afgan Taliban’ını rakip olarak görmekte ve onları sadece Afganistan sınırları içinde sınırlı bir hükümet kurma hırsı olan ‘‘İğrenç Milliyetçiler’’ olarak nitelendirmektedir. İğrenç Milliyetçi Taliban teröristlerinin bu sınırlı hedefi, İslami Devlet terör örgütünün küresel bir halifelik kurma hedefiyle çelişmektedir.

ISIS-K terör örgütü kuruluşundan itibaren ülke genelinde Taliban mevzilerini hedef alırken, Afgan Talibanı üyelerini de kendi saflarına katmaya çalışmıştır. ISIS-K kısmen başarılı olsa da Taliban’ın karşı hamleleri karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştır.

Solda; adamlarının ISIS-K teröristlerinden daha iyi olduğunu iddia eden Taliban terör örgütü liderlerinden Maulawi Saifullah Mohammed, sağda ise Taliban terör örgütünü ‘‘İğrenç Pislikler’’ olarak nitelendiren ISIS-K terör örgütü teröristleri. Fotoğraflar: Anthony Loyd for The Times (sol), YouTube ekran görüntüsü (sağ).

Her ne kadar operasyonların kapsamı ve sayısı tam olarak bilinmese de Taliban’ın ISIS-K hedeflerine düzenlediği saldırılara ABD ve Afganistan hava kuvvetleri de katılmıştır. Özellikle ABD hava saldırıları olmak üzere, Afgan yönetiminin düzenlediği saldırılar, ISIS-K terör örgütünün adam ve lider pozisyonundaki teröristleri kaybetmesine neden olmuştur.

ISIS-K terör örgütü, bugüne kadar gerçekleştirdiği eylemlerle özellikle Afganistan’da çok büyük bir tehdit olduğunu kanıtlamıştır. Azınlıklara, sivil kurumlara, uluslararası yardım görevlilerine saldıran terör örgütüne, ABD’nin ülkeden çekilmesinin nasıl fayda sağlayacağını söylemek için henüz çok erkendir, ancak Kabil Havalimanına yaptıkları saldırı, bu terör örgütünün oluşturduğu tehdidin büyüklüğünü göstermek için yeterlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.