savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Kar Yağışlı
0°C
Ankara
0°C
Kar Yağışlı
Pazartesi Çok Bulutlu
2°C
Salı Az Bulutlu
2°C
Çarşamba Az Bulutlu
4°C
Perşembe Az Bulutlu
6°C

KENT ÖLÜM KOKUYOR

KENT ÖLÜM KOKUYOR

KENT ÖLÜM KOKUYOR

Afrika’nın en büyük petrol rezervleri ve sadece 6 milyon nüfusu ile dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesi olması gereken Libya, yolsuzluklar ve siyasi kaos nedeniyle çok kötü bir durumdadır.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Eylül 2023

Libya başsavcılığı Derna’da çöken ve binlerce insanın ölümüne neden baraj çökmesiyle ilgili ayrıntılı bir soruşturma başlatıldığını açıklamıştır. Başsavcı al-Sediq al-Sour gazetecilere yaptığı açıklamada; mahalli yetkililer ve eski hükümetler ile barajların bakımı için ayrılan kaynakların inceleneceğini ifade etmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 3,958 kişinin cesedi bulunmuştur ve 9,000’den fazla insan hâlâ kayıptır. Binlerce insanın uyuyacak yeri kalmayan, yiyecek ve içme suyu bulunmayan felaketin ardından Derna kenti ölüm kokmaktadır.

NATO destekli 2011 yılı isyanı ile devrilen Muammar Gaddafi’nin ardından iki rakip yönetime bölünen ülkede savcılık soruşturmasının nasıl yürütüleceği belirsizliğini  korumaktadır.

Geçmişte; 1941, 1959 ve 1968 yıllarında sel felaketine maruz kalan Derna kentini sellerden korumak maksadıyla; bir Yugoslavya şirketi tarafından 1970’li yıllarda iki adet baraj inşa edilmiştir. Kent merkezinden 13 kilometre uzaklıktaki Al-Bilad Barajı 1,5 milyon metreküp, Derna kentinden sadece 1 kilometre uzaklıktaki Abu Mansour Barajı ise 22,5 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahiptir.

Derna kenti, 60 kilometre uzunluğunda olan ve kentin içinden geçen Derna Vadisi yamaçlarına inşa edilmiştir. İlk önce Abu Mansour, ardından da Al-Bilad barajı çökmüştür. İki barajın inşa maksadı da su toplamak değil, kenti sel felaketlerinden korumaktır.

Sel felaketinde can veren yüzlerce insan kent dışında kazılan toplu mezarlara gömülmüştür…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.