Prof. Dr. YUSUF HALAÇOĞLU
Düzenleme: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Eylül 2020
Osmanlı Devleti, bugün 12 Adalar olarak bilinen adaları İtalya’ya bırakıyor. Sene 1912, Uşi (Ouchy) Antlaşması’dır (İtalyancası Trattato di Losanna) bu gördüğünüz anlaşma. Ouchy, İsviçre’nin Lausanne (Lozan) kentinde bir semtin adıdır. İtalya’ya bırakıyor fakat geçici olarak. Anlaşma şartlarına uyulduğu takdirde adalar tekrar Osmanlı Devleti’ne geri verilecek. Fakat şartlara uyum sağlanmıyor. Bu yüzden 3 yıl sonra yani 1915’te Londra’da bu konu gündeme geliyor ve Londra Paktı denilen anlaşmada bu adaların tamamı İtalya’ya bırakılıyor.
Osmanlı ile İtalya arasında Uşi Antlaşmasının imzalandığı Lozan kentinin Ouchy yazılan Uşi okunan semti. Kaynak: MICHELIN TRAVEL GUIDE
Bakınız itiraz eden hiçbir padişah yok. Hiç sultan yok. Adaları İtalya’ya bırakmakla kalmıyorlar aynı sene bir de Çanakkale Boğazı’na dayanıyorlar ve Çanakkale Savaşı’nı yapıyoruz. Yani 12 Adalar önce Uşi’de, sonra da 1915 Londra’da İtalya’ya verilmiştir.
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz Osmanlı temsilcilerinden biri Rumbeyoğlu Fahreddin Bey’dir. Bu adam kim mi? Türk milleti bir milli mücadele verirken, Kuvayı Milliye’yi kurmuşken, bu adam Kuvayı Milliye’nin karşısına Damat Ferit’in kurduğu Kuvayı İnzibatiye ile çıkan adamdır ve Yunan ordusunun yanında olmuştur. Savaş kazanılınca sürgün edilenlerin arasında yer almıştır. 12 Adaları İtalya’ya bırakan heyetin içerisinde bu adam vardı.
Solda: 18 Ekim 2012 tarihinde imzalanan Uşi Antlaşması için bir araya gelen Osmanlı ve İtalyan delegeler: soldan sağa, Pietro Bertolini, Mehmet Nabi bey, Guido Fusinato, Rumbeyoğlu Fahreddin ve Giuseppe Volpi. Kaynak VİKİPEDİ. Sağda ise “12 Adalar” adıyla bilinen Ege Denizindeki adalar aslında 450 ada ve adacıktan oluşmaktadır. Lozan antlaşmasının 12, 13, 14, 15 ve 16. maddelerine göre Bazı büyük adalar ve bunun dışında Türkiye’ye 3 milden (4,8 km) daha uzak olan bütün adalar İtalyanlara, (2. dünya savaşında da Yunanistan’a) verilmiştir. “Yunanı denize döktük” palavrasıyla kasılan,”Tayyip Adaları Yunan’a kaptırdı” diye zırvalayan Kamalistler nerdesiniz? diye zırvalayan Kadir Mısıroğlu.
Şimdi asıl olaya gelelim… Uşi Anlaşması’nın ismini aldığı Uşi, Lozan şehrinin bir semtidir. Bu yüzden 1912’de imzalanmış olan Uşi Anlaşması, İtalyan tarihinde Lozan Anlaşması olarak geçer. Fakat bizim bildiğimiz yani 1923’te imzalanan Lozan Barışı ile bu anlaşma birbirine karıştırılmasın diye bu anlaşmaya Uşi denmiştir.
İşte arkadaşlar sahte kiralık tarihçiler, yani Kadir Mısıroğlu, Armağan ve çetesi, bu durumdan faydalanıyor ve 12 Adaların Lozan Anlaşması’nda gittiğini söylüyorlar. Hâlbuki o Lozan başka, bu Lozan başka. Ne yazık ki bunu bütün millete yutturdular ve böylece milletimizi Lozan barışına düşman ettiler.
Türk-Yunan ilişkilerinin şekillenmesinde de önemli bir rol oynayan Lozan Antlaşması (Treaty of Laussane) 24 Temmuz 1923 yılında imzalanmıştır.
Bizim bildiğimiz Lozan Anlaşması’nda ise bilakis Ege’de birçok ada Türkiye’ye geçmiştir. Türkiye’ye Lozan Anlaşması ile geçen bu adalar ise son 10 yılda Yunanistan’a bırakılmıştır. Bugün Yunan papazların mangal yaptığı Ege adaları, uluslararası anlaşmaya göre halen daha Türklerindir. Umulur ki bol bol paylaşılır, gruplara atılır ve milletimiz bilgilendirilir.