savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5163
EURO
36,2336
ALTIN
3.012,82
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
1°C
Ankara
1°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Salı Az Bulutlu
2°C
Çarşamba Az Bulutlu
3°C
Perşembe Az Bulutlu
5°C

Kürtleri Eğitmeye Yeniden Başlayan Almanya Milan Füzesiyle İlgili Soruları Yanıtsız Bıraktı

Kürtleri Eğitmeye Yeniden Başlayan Almanya Milan Füzesiyle İlgili Soruları Yanıtsız Bıraktı

Kürtleri Eğitmeye Yeniden Başlayan Almanya Milan Füzesiyle İlgili Soruları Yanıtsız Bıraktı

RUDAW, 23 Ekim 2017

Çeviren: Ercan Caner,  Sun Savunma Net, 25 Ekim 2017

ERBİL, KÜRDİSTAN Bölgesi. İslami Devlet terör örgütüne karşı sürdürülen savaşta, Peşmerge ve Irak ordusuna yardım etmek maksadıyla, Kürdistan Bölgesinde bulunan Alman askerleri, Kürtlerin eğitimine yeniden başlarken, Almanya Savunma Bakanlığı, Kürtlerin Irak ordu birliklerine karşı Milan tanksavar füzesi kullandığı yönündeki iddiaları teyit etmek ve yalanlamaktan kaçınmıştır.

Berlin yaptığı açıklamada; Almanya Federal Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr), kuzey Irak’a eğitim desteği kapsamında, eğitim faaliyetlerine yeniden başladığını duyurmuştur.

Berlin’den milletvekillerinin bildirdiğine göre; ‘‘yanlış bir sinyal vermemek’’ maksadıyla, 13 Ekim 2017 tarihinde durdurulan Almanya’nın Kürdistan Bölgesinde Peşmerge unsurlarına verdiği eğitim faaliyetlerine, birliğin görev süresinde kısa bir uzatma yapılarak yeniden başlanmıştır.

Kürt Peşmergeler ile İran desteğindeki Hasdh al-Shaabi unsurlarının, petrol zengini tartışmalı bölgeler için geçtiğimiz hafta çatışmalara başladığı bir ortamda habercilere verdiği bilgilerde Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, uluslararası bir ortak olarak Kürtler ve Irak merkezi yönetiminin yoğun temaslarda bulunmasını istediklerini ve her iki taraf için de gerginliği azaltmanın ve birleşme vizyonu için uygun zemin aramanın uygun olduğunu ifade etmiştir.

Almanya Savunma Bakanlığına atanması tartışmalara neden olan yedi çocuk annesi Ursula von der Leyen, doğum gününde bir Alman askeri kutlarken. © dpa

Leyen konuşmasında, Kürdistan Bölgesinin, son üç yıl boyunca İslami Devlet terör örgütü ile yapılan savaş nedeniyle, yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca Irak vatandaşına kucak açtığını vurgulamıştır.

Leyen açıklamalarını; “2014 yılında, İslami Devlet terör örgütü Yezidilere karşı bir soykırım uyguladığında ve Bağdat kentinden sadece kilometrelerce uzak olduğunda neler olduğunu unutmadık’’ şeklinde sürdürmüştür.

Almanların Kürtlere olan desteği, 2014 yılında Leyen’in milletvekillerine tartışmalı Shingal bölgesinde Yezidilere uygulanan ve Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilen şiddete karşı destek talep etmesiyle başlamıştır.

ISIS savaşının başladığı günden itibaren Almanya, çok etkili zırh delici MILAN füzeleri, tüfek, eğitim ve hava keşfi sağlayarak Peşmerge unsurlarının ana destekçilerinden bir tanesi olmuştur.

Deutsche Welle’nin bildirdiğine göre; Almanya Federal Silahlı Kuvvetleri, MILAN füzelerinin, Peşmerge unsurları tarafından Irak Ordusuna karşı kullanıldığı yönündeki iddiaları teyit veya inkâr etmekten kaçınarak, Almanya’nın tanksavar füzelerini, sadece İslami Devlet terör örgütüne karşı kullanılmak üzere sağladığını açıklamıştır.


Irak Müşterek Operasyonlar Komutanlığı ise MILAN füzelerinin Pirde’de Peşmerge unsurları tarafından kullanıldığını öne sürmüş, fakat Kürt güçleri bu suçlamaları reddetmiştir.

MILAN ADT/ER uzun menzilli tanksavar füzesi; geliştirilmiş bir termal tarayıcıya sahiptir ve iki füze ile birlikte toplam ağırlığı 45 kilogramdır. Geliştirilmiş MILAN tanksavar füzesinin ilk atış ve testleri 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. Füzenin ateşleme ünitesiyle ilgili testler de 2007 yılında başarıyla gerçekleştirilmiştir. MILAN ADT/RT sistemini, MILAN 3 modeli füzelerle birlikte 2008 yılında tedarik eden ilk ülke Güney Afrika olmuştur.

MILAN ER füzesinin menzili 3,000 metredir ve füzenin yeni geliştirilen çok etkili harp başlığı; 1,000 mm kalınlığındaki patlayıcı reaktif zırhları, haddelenmiş homojen zırhları ve üç metre kalınlığındaki sağlamlaştırılmış betonu dahi delebilmektedir.

MILAN füzesi su geçirmez fırlatma tüpleri içinde muhafaza edilmektedir. MILAN 2 modeli füze, şekillendirilmiş patlayıcı kullanılan harp başlığı ile çok kalın ve kompozit zırhlara karşı oldukça etkilidir. MILAN 2T ve MILAN 3 füzelerinin harp başlıkları ise reaktif zırhlara karşı etkili olabilmeleri için ikili patlayıcı sistem ile donatılmıştır.

Füzelerin ARTUS itki sistemi, şimdi Eurenco adını alan Fransız Société Nationale des Poudres et Explosifs (SNPE) Firması tarafından üretilmiştir. Eurenco Firması,  SNPE patlayıcı bölümü, SAAB ve Patria firmalarının birleşmesi ile kurulan bir firmadır.

Füze ateşlendiğinde; ilk aşama itki sistemi 1,5 saniye süre ile yanarak füzenin fırlatma tüpünden yaklaşık olarak 3 metre ayrılmasını sağlamaktadır. Sonrasında ikinci aşama itki sistemi devreye girmekte ve 11 saniyelik yanma süresi ile 200 metre/saniyelik bir hızla füzeyi, 2 kilometre menzile, 12,5 saniyelik bir uçuş süresi içinde ulaştırmaktadır.

Füze ateşleme ve güdüm sistemi üçayak üzerine yerleştirilmiştir. Kızıl ötesi füze ile hedefe olan görüş hattı arasındaki açısal sapmayı hesaplar. Tel güdüm ve yeni MILAN 3 CCD güdüm sistemleri karıştırmaya karşı dayanıklıdır. Mevcut bütün ateşleme üniteleri geliştirilerek, bütün Milan füzelerini ateşleyebilen MILAN 3 ateşleme ünitesine dönüştürülebilir.

Ateşleme ünitesine MIRA termal görüş ünitesi takılabilir. MIRA, Thales tarafından üretilen, 4,000 metre tespit mesafesi ve 6° x 3° görüş açısına sahip bir hedef tespit sistemidir. MILAN 3 ateşleme üniteleri için geliştirilen yeni nesil termal görüş cihazı ise 7 km tespit mesafesine sahiptir.

Mürettebat iki personelden oluşmaktadır. Biri ateşleme ünitesini, diğeri ise iki adet füzeyi taşımaktadır. Nişancı artı kılı hedef üzerine getirerek tetiği çeker, füze fırlatma tüpünü terk ettiğinde yeniden yüklenebilir. Fırlatmanın hemen sonrasında, füze üzerinde bulunan kanatçıklar füzenin dönmesi ve istikrar kazanması için açılırlar. Füze, silahçıdan yeteri kadar uzaklaştığında ateşlemenin ikinci safhası devreye girmektedir. Silahçı, füzenin uçuşu esnasında, artı kılı hedef üzerinde muhafaza ederek basit bir şekilde füzeyi yönlendirmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.