NATO Stratejik İletişim Mükemmeliyet Merkezi ile özel sektör girişimcilerinin birlikte gerçekleştirdiği InfoRange simülasyon platformu; ağlar, dinamikler, süreçler ile hedef kitlenin davranış, düşünce ve diğer özelliklerinin gerçekçi simülasyonuyla bir araya getirildiği dinamik eğitim fırsatları sağlamayı hedefleyen bir eğitim platformudur.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 5 Kasım 2024
Letonya’nın başkenti Riga’da bulunan NATO Stratejik İletişim Mükemmeliyet Merkezi (NATO StratCom Centre of Excellence), askerî ve stratejik iletişim eğitimlerinin icrasını köklü bir şekilde değiştirmeyi hedefleyen son teknoloji ürününü kullanmaya hazırdır.
Bilgi Ortamı Simülasyon Yeteneği (InfoRange), en son teknolojilerden faydalanan ve özellikle siber saldırı, veri sızıntısı veya herhangi bir bilgi güvenliği gibi felaket senaryoları karşısında, eğitilen kitlenin nasıl tepki vereceğinin pratik bir şekilde test edildiği, eğitilen kitleye simülasyon ortamında icra edilen bir masaüstü tatbikat (TTX-Tabletop Exercise)sayısal bilgi ortamında; muhtemel dış aktörler ve kitlelerin yapay zekâ tarafından oluşturulan son derece esnek benzetilmiş tepkiler vermesini sağlayarak büyük kriz ve çatışma eğitim fırsatları sunan kapsamlı bir eğitim platformudur.
NATO StratCom Centre of Excellence tarafından yapılan açıklamada; mükemmeliyet merkezinin StratCom yeteneklerini geliştirmek maksadıyla her zaman yeni çözümler ve fırsatlar yaratmayı kendisine hedef olarak belirlediğinin altı çizilmektedir.
InfoRange, yapay zekâ tarafından yönlendirilen ve eğitilen kitle ile dış aktörlerin katılımı sayesinde gerçekmiş gibi görünen bir yapay bilgi ortamıdır. InfoRange çözümü ile NATO, müttefikler ve ortaklara, stratejik iletişim yeteneklerini artırmak maksadıyla, gerçek zamanlı bir ortamda, savunma ve taarruz senaryolarının da kullanıldığı etkin Stratejik İletişim harekâtı eğitim fırsatları sağlanacaktır.
InfoRange kullanıcılara, hem tatbikat tasarımı hem de hedef kitlenin eğitimi için üretken yapay zekâyı birleştirme imkânı sunmakta ve bilgi ortamı altyapısının gerçekçi simülasyonu sayesinde de dinamik eğitim fırsatları sağlamayı hedeflemektedir.
InfoRange adı verilen ürün, özel sektör girişimcileriyle birlikte geliştirilmiş ve Stratejik İletişim’in (StratCom); kamu diplomasisi, sivil ve askerî kamu işleri, Bilgi Operasyonları (INFOPS) ile Psikolojik Operasyon (PSYOP) gibi alt disiplinlerinde eğitilen kitlenin bütün eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.
InfoRange, NATO Kooperatif Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) ile işbirliği içinde, 40 ülkeden 4000’den fazla katılımcıyı bir araya getirmeyi hedefleyen ve Nisan 2024 ayında Estonya’nın Talin kentinde gerçekleştirilen gerçek zamanlı ağ savunma tatbikatı olan Kilitli Kalkanlar-2024 (Locked Shields-2024)’de kullanılmıştır.
NATO Stratejik İletişim Mükemmeliyet Merkezi ile özel sektör girişimcilerinin birlikte gerçekleştirdiği InfoRange simülasyon platformu; ağlar, dinamikler, süreçler ile hedef kitlenin davranış, düşünce ve diğer özelliklerinin gerçekçi simülasyonuyla bir araya getirildiği dinamik eğitim fırsatları sağlamayı hedefleyen bir eğitim platformudur. Platform, taktik seviyeden stratejik seviyeye kadar uzanan geniş ve farklı uzmanlık alanlarında, eğitim hedeflerinin gerçekleştirilmesini sağlamak maksadıyla kullanılabilir.
Harekât Alanı İlişkileri
InfoRange tarafından sağlanan kapsamlı simülasyon ortamı, kriz ve çatışmalarda Stratejik İletişimin rolü ve önemi hakkında gözlemler ve sonuçlar çıkarma fırsatlarının yanı sıra konseptler ve doktrinler için de bir doğrulama ortamı sağlamaktadır.
Bilgi teknolojilerindeki dinamik değişiklik hakkındaki farkındalık sayesinde InfoRange eğitim platformu, bilgi ortamındaki yeni araçlar ve süreçlerin entegrasyonunu sağlayacak şekilde modüler bir yapıda tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra, platformdan en çok beklenen ve elde edilen hedeflerden bir tanesi de, dünya genelinde icra edilen düşmanca bilgi etki operasyonlarının doğası, kapsamı ve biçimi hakkındaki en son araştırma sonuçlarının uygun şekilde entegre edilebilmesidir.
Locked Shields-2024 Tatbikatı & T.C. MSB Açıklaması
NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi (Estonya/Talin) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Kilitli Kalkan-2024 (Locked Shields-2024) Tatbikatı, 22-26 Nisan 2024 tarihleri arasında icra edildi.
2014 yılından bu yana katılım sağladığımız tatbikata, bu yıl Arnavutluk Cumhuriyeti ile birlikte oluşturulan Türkiye-Arnavutluk ortak mavi takımı ile katılım sağlandı.
Sanal bir ağ üzerinden icra edilen ve 39 ülkenin yer aldığı söz konusu tatbikata, Türkiye Mavi Takımı Genelkurmay Başkanlığı TSK Siber Savunma Komutanlığından iştirak etti.
Siber varlık ve kritik altyapılara karşı gerçekleştirilebilecek farklı siber saldırı senaryolarının test edildiği tatbikatta, Türk Silahlı Kuvvetleri, kamu kurum/kuruluşları ve siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın katılımıyla siber alandaki yeteneklerimiz başarıyla test edildi.