savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Ankara
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Açık
1°C
Salı Parçalı Bulutlu
3°C
Çarşamba Çok Bulutlu
4°C

Nikotin Korona Virüse Karşı Etkili mi?

Sitokin Fırtınalarını Engelliyor mu?

Nikotin Korona Virüse Karşı Etkili mi?

Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre; ölümcül hastalığın önlenmesi veya tedavisinde kullanılabilmesinin test edileceği daha fazla deneyin yapılması planlanan Fransa’da nikotin insanları korona virüs bulaşmasından koruyabilir.

Nikotin Korona Virüse Karşı Etkili mi?
A+
A-

Sitokin Fırtınalarını Engelliyor mu?

Nikotin Korona Virüse Karşı Etkili mi?

 

Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre; ölümcül hastalığın önlenmesi veya tedavisinde kullanılabilmesinin test edileceği daha fazla deneyin yapılması planlanan Fransa’da nikotin insanları korona virüs bulaşmasından koruyabilir.

 

France24, 23 Nisan 2020

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 01 Mayıs 2020

  

Konuyla ilgili bulgular, Paris kentinde önde gelen bir hastanede bazı araştırmacıların 343 korona virüs hastası ve hastalıktan etkilenen fakat hafif semptomlar gösteren 139 kişi üzerinde yaptıkları inceleme sonrası yayımlanmıştır.

 

Araştırmacılar inceledikleri hastaların, Fransa ortalaması olan yaklaşık %35 ile karşılaştırıldığında daha azının sigara içtiğini bulmuşlardır.  İç hastalıkları profesörü ve çalışmayı kaleme alan Zahir Amoura, inceledikleri toplam 482 hastadan sadece %5’inin sigara içtiğini söylemiştir.

 

Fransa’da yapılan araştırma, geçtiğimiz ay New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinde yayımlanan ve Çin’de korona virüsten etkilenen 1.000 insandan sadece %12,6’sının sigara içicisi olduğunu ortaya koyan çalışma ile benzer sonuçlara ulaşmıştır. Bu oran da Dünya Sağlık Örgütüne (WHO-World Health Organization) göre Çin halkının %26 olan düzenli sigara içenlerin oranından oldukça düşüktür.

 

 

Fransa’nın Paster Institut enstitüsünden ünlü bir nörobiyoloji uzmanı olan ve çalışmanın kaleme alınmasına katkı sağlayan Jean-Pierre Changeux’a göre; nikotin hücre reseptörlerine yapışabilmekte ve böylelikle virüsün hücre içine girmesi ve vücuda yayılmasına engel olmaktadır. Araştırmacılar daha fazla klinik denemeler yapmak için Fransa sağlık yetkililerinin onay vermesini beklemektedirler.

 

Araştırmacılar, nikotinin korona virüse karşı koruyucu olup olmadığını görmek maksadıyla; araştırmanın ilk yapıldığı yer olan Paris Pitié-Salpêtrière üniversite hastanesindeki sağlık çalışanları üzerinde nikotin bandı kullanmayı planlamaktadır.

 

Araştırmacılar bunun yana sıra hastanede yatarak tedavi gören ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören ağır hastalar üzerinde de nikotin bandı kullanımı için başvurmuşlardır.

 

Araştırmacıların özellikle üzerinde durdukları; nikotinin, bağışıklık sisteminin hızlı ve aşırı reaksiyonu olan ve COVID-19 ölümlerinin büyük çoğunluğunun nedeni olarak gördükleri sitokin fırtınalarına engel olup olmayacağını ortaya çıkarmaktır.

 

(ÇN: Vücuda girdiğinde virüs, büyük bir ihtimalle solunum yollarımızı kaplayan ACE-2 taşıyıcı hücrelerine saldırmaktadır. Ölen hücreler kabuklaşır ve hava yollarını tıkarken, virüsü vücudun daha derinlerine, akciğerlere doğru taşımaktadırlar. Enfeksiyon ilerledikçe akciğerler ölü hücreler ve sıvı ile tıkanmakta ve nefes alıp vermeyi daha da zorlaştırmaktadır. Virüs bunun yanı sıra mide-bağırsak ve kan damarları dâhil diğer organlardaki ACE-2 taşıyıcı hücreleri de enfekte edebilir.

 

 Bağışıklık sistemi savaşır ve virüse saldırır. İltihap ve yüksek ateşin nedeni budur. Fakat aşırı ağır vakalarda bağışıklık sistemi kontrolden çıkar ve vücuda giren virüsle ölümüne savaşarak, virüsün verdiği zarardan çok daha fazlasına neden olur.  Örneğin; kan damarları, savunma hücrelerinin bir enfeksiyon bölgesine ulaşmasına yol açmak için genişleyebilirler, bu çok iyi bir şeydir,  fakat kan damarlarının çok fazla genişlemesi akciğerlere çok daha fazla sıvı dolmasına neden olmaktadır.

 

Zarar veren bu aşırı reaksiyonlara tıp literatüründe sitokin fırtınaları adı verilmektedir. Sitokin fırtınaları; 1918 grip salgını, H5N1 kuş gribi patlamaları ve 2003 SARS salgınındaki birçok ölümlerin sorumlusudur. Ve muhtemelen en ağır COVID-19 vakalarının sorumlusu da sitokin fırtınalarıdır. Yale Tıp Akademisinden Akiko Iwasaki, virüslerin insan ev sahiplerine adapte olmaları için zamana ihtiyaçları duyduklarını, insan vücuduna ilk girdiklerinde ne yaptıklarını bilmediklerini ve bu tepkileri öğrenme eğiliminde olduklarını ifade etmektedir.)

 

Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor olsa da uzmanlar, koruyucu bir tedbir olarak insanları sigara içme ve nikotin bandı kullanmaları yönünde teşvik etmektedir.

 

Fransa’nın üst düzey sağlık yetkililerinden Jerome Salomon nikotinin zararlı etkilerinin unutulmaması gerektiğini ifade etmekte ve sigara içmeyenlerin yan etkiler ve bağımlılığa neden olabileceğinden kesinlikle nikotin içeren maddeler kullanmamalarını uyarısında bulunmaktadır.

 

Fransa’da insanları öldüren bir numaralı katil tütündür ve yaklaşık olarak 75,000 insan her yıl sigara içmeyle bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

 

Fransa, 155,000 tespit edilen vaka ve 21,000 ölüm ile Avrupa’da korona virüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesidir.

 

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve kesinlikle bir sağlık tavsiyesi değildir. Nikotin içeren maddeler dâhil her türlü ilacı kullanırken lütfen doktorunuza danışınız. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

https://www.france24.com/en/20200423-france-testing-whether-nicotine-could-prevent-coronavirus-1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.