savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4954
EURO
36,2629
ALTIN
2.962,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Pilotsuz Uçaklar Havayolu Şirketlerine 35 Milyar Dolar Kazandırabilir

Pilotsuz Uçaklar Havayolu Şirketlerine 35 Milyar Dolar Kazandırabilir

Pilotsuz Uçaklar Havayolu Şirketlerine 35 Milyar Dolar Kazandırabilir

Aerotime, 8 Ağustos 2017

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 9 Ağustos 2017

UBS tarafından yayımlanan bir raporda, ticari uçuşlarda pilotsuz uçaklara geçişin sadece ekonomik yarar sağlamayacağı, bunun yanı sıra güvenliği de artıracağı ileri sürülmektedir. Şirket analizcileri, uzaktan komuta edilen yolcu ve kargo uçaklarının 2025 yılına kadar kullanılmaya başlanacağına inanmaktadırlar.

UBS’ye göre havayolu şirketlerinin kazanacakları avantajlar aşağıdadır:

  • Pilot maliyetlerinde azalma – 26 milyar dolar.
  • İş jeti endüstrisi pilot maliyetlerinde azalma – 3 milyar dolar.
  • Sivil helikopter pilot maliyetlerinde azalma – 2,1 milyar dolar.
  • Uçuş optimizasyon kazancı – 1 milyar dolar.
  • Daha düşük sigorta masrafı ve pilot eğitim giderleri – 3 milyar dolar.

Kısa vadede pilotsuz uçak kullanımından kazançlı çıkacak olanların, Honeywell, Thales ve Rockwell Collins gibi hava aracı aviyonik ve haberleşme sistem üreticisi firmaların olacağı değerlendirilmektedir. Orijinal donanım üreticisi (OEM – Original Equipment Manufacturer) firmalar, potansiyel olarak gelecek hava aracı programlarının çekiciliğini artırabilirler.

Boeing firması şimdiden pilotsuz uçak teknolojisi üzerinde çalışmaktadır. Firma, bünyesinde mevcut tedarikçiler ile rekabet edebilecek bir aviyonik grubu oluşturmuştur. Bununla birlikte Boeing firması, pilotsuz uçakların gerçekleşmesi hususunda daha tutucu bir görüşe sahiptir.


Boeing firması üretim geliştirme bölümünden Mike Sinnett, Paris Hava Fuarı esnasında yaptığı açıklamada; pilotsuz uçakların 2040 yılına kadar uçmasının mümkün olmayacağını fakat bu kabiliyete ne zaman ulaşılacağının da bilinmediğini vurgulamıştır.

UBS tarafından müşteriler arasında yapılan bir araştırma, pilotsuz uçaklara olan direnci de açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır. 8.000 kişiyi kapsayan ankete göre insanların sadece %17’si pilotsuz uçaklar ile uçabileceklerini ifade etmektedir. Ankete katılanların %54’ü ise pilotsuz uçaklara kesinlikle binmeyeceklerini ifade etmişlerdir. Bununla birlikte,  ankete katılan 18-34 yaş grubunun %30’u pilotsuz uçaklar ile uçmak için gönüllü olabileceklerini ifade etmişlerdir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve Aerotime personelinin görüşlerini yansıtmaktadır. Yazının orijinaline aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.aerotime.aero/en/news/19562-ubs-pilotless-planes-might-save-airlines-35b

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.