savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3635
EURO
36,4762
ALTIN
3.029,25
BIST
9.892,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
10°C
Ankara
10°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

ROBOTLAR & SİLAHLAR

ROBOTLAR & SİLAHLAR
A+
A-

ROBOTLAR & SİLAHLAR

Yapay zekâ destekli otonom katil robotların, ortaya çıkabilecek sorunları dikkate almadan kendilerine atanan hedefleri yok etmesi, yani savaştan insan girdisi, duygu ve ruhunu uzaklaştırmak çok daha büyük ölçekte yıkım demektir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 ARALIK 2024

Aralarında Boston Dynamics’in de olduğu birkaç robot şirketi, ilk kez Axios haber sitesiyle paylaştıkları bir mektupta; ürünlerinin silahlandırılmasını desteklememe sözü vermiş ve sektördeki diğer şirketlerin de aynı yönde doğrultuda hareket etmelerini talep etmişlerdir.

Robotlar, tıpkı kendilerinden önce kullanılmaya başlanan dronlar gibi çok çeşitli barışçıl ve hayat kurtarma özelliklerine sahiptir, ancak kolaylıkla savaş makinelerine de dönüştürülebilirler.

Robot şirketleri tarafından paylaşılan açık mektupta, robotların silah olarak kullanılmasına izin verilmemesinin nedenleri arasında, tüketicilerin robotlara olan güvenlerinin erozyona uğraması öne çıkarılmaktadır.

Düşman hedeflerini bulmak, angaje olmak ve imha etmek üzere yapay zekâ ile programlanmış otonom katil robotların muharebe sahasında kullanılması dost kuvvet kayıplarını azaltabilir, ancak yine de aşırı insan hayatı kaybına neden olmaları kaçınılmazdır. Kaynak: Geo News.

Robot şirketleri tarafından kaleme alınan açık mektupta öne çıkarılan hususlar aşağıdadır:

  • Uzaktan ve otonom olarak işletilen, herkesin kolaylıkla sahip olabildiği ve insanların yaşadığı ve çalıştığı daha önce erişilemeyen yerlere girebilen robotlara silahlar eklenmesi, yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğuracaktır.
  • Silah teknolojileri robotlara eklenmeyecektir ve bunu yapan diğer firmalar da desteklenmeyecektir. Mümkün olduğunda da bu tür kullanımı engelleyebilecek teknik özellikler araştırılacak ve robotları savaş makinelerine dönüştürebilecek olanları belirlemek maksadıyla son kullanıcıların talepleri ayrıntılı olarak incelenecektir.
  • Boston Dynamics şirketinin yanı sıra Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics ve Unitree Robotics şirketleri de açık mektuba imza atmıştır.

Boston Dynamics şirketi CEO’su Robert Playter, elektronik posta ile gönderdiği bir açıklamada; ticari olarak mevcut robotları silahlandırmaya çalışanların çabalarındaki son artışlardan endişe duyduklarını ifade etmekte ve bu teknolojinin toplumda geniş çapta kabul görmesi için öncelikle halkın güvenini kazanması gerektiğinin altını çizmektedir. Playter’e göre bunun başarılabilmesi için de robotik sistemlerin kötü aktörler tarafından, kötü niyetli olarak kullanılmasını engelleyen bir politikaya ihtiyaç duyulmaktadır.

 ABD Uzay Kuvveti tarafından Cape Canaveral fırlatma üssünde devriye görevinde kullanılan robot köpekler. Robot köpekleri imal eden Ghost Robotics firması, otonom olarak hareket eden robot köpeklere keskin nişancı tüfeği yerleştirmiştir. Fotoğraf: Samuel Becker, U.S. Space Force,

Genel Maksatlı Robotlar Silahlandırılmamalıdır

Bizler, yeni nesil gelişmiş mobil robotları topluma kazandırmaya kendini adamış dünyanın önde gelen şirketlerinden bazılarıyız. Bu yeni nesil robotlar, önceki nesillere oranla daha kolay elde edilebilir, kullanımları daha kolay, daha otonom, maliyetleri daha uygun ve daha kolay adapte edilebilen robotlardır ve daha önce otonom ve uzaktan kontrol edilen teknolojiler tarafından girilemeyen yerlere seyrüsefer yapabilme imkân ve kabiliyetlerine sahiptirler. Gelişmiş mobil robotların, endüstride yardımcı iş gören ve evlerimizde de refakatçi olarak topluma büyük faydalar sağlayacaklarına inanıyoruz.

Yeni yetenekler sunan her yeni teknolojide olduğu gibi, gelişmiş robotların ortaya çıkması da kötü maksatlı kullanım olasılıkları sağlamaktadır. Güvenilmez kişiler, bunları insan haklarını ihlal etmek veya başkalarını tehdit etmek, zarar vermek ya da korkutmak maksatlarıyla kullanabilirler.

Özellikle endişe kaynağı olan bir alan robotların silahlandırılmasıdır. Uzaktan veya otonom olarak işletilen, herkesin kolaylıkla sahip olabildiği ve insanların yaşadığı ve çalıştığı daha önce erişilemeyen yerlere girebilen robotlara silahların eklenmesinin yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğuracağına inanıyoruz.

Bu yeni kabiliyetli robotların silahlaştırılmış uygulamaları, topluma sağlayacağı muazzam faydalara zarar verecek şekilde,  insanların teknolojiye olan güvenlerini de zedeleyecektir. İşte bütün bu nedenlerle, gelişmiş hareket kabiliyetine sahip genel maksatlı robotlarımızın silahlandırılmasını desteklemiyoruz.

Geçmişte bu konu hakkında konuşan ve bu meseleyle ilk kez ilgilenenler olarak, son aylarda az sayıda insanın ticari olarak elde edilebilen robotları silahlandırma çabalarının toplumda yarattığı artan endişeler ışığında bu konunun yeniden acil olarak gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

RPG-26 tanksavar roketi ile silahlandırılan bir M-81 robotu, Rusya’da düzenlenen yıllık Army-2022 uluslararası silah fuarında sergilenmiştir, 15 Ağustos 2022. Ekran Görüntüsü: RIA Novosti

Gelişmiş hareket kabiliyetli genel maksat robotlarımızı veya ileri robotik sistemleri sağlayan geliştirdiğimiz yazılımları silahlandırmayacağımıza ve başkalarının bunu yapmasını desteklemeyeceğimize söz veriyoruz. Mümkün olduğunda potansiyel silah kullanımını önlemek maksadıyla müşterilerimizin kullanma niyetlerini dikkatlice inceleyeceğiz. Ayrıca bu riskleri azaltabilecek veya ortadan kaldırabilecek teknolojik özelliklerin geliştirilmesini araştırmayı da taahhüt ediyoruz. Açık olmak gerekirse, söz konusu olan; ulusların ve devlet kurumlarının kendilerini savunmak ve kanunlarını uygulamak maksatlarıyla kullandıkları mevcut teknolojiler değildir.

Verdiğimiz taahhüdün tek başına bu riskleri tam olarak çözmek için yeterli olmadığını çok iyi biliyoruz ve işte bu nedenle de karar verici yöneticileri söz konusu robotların güvenli kullanımlarını desteklemeye ve kötü maksatlarla kullanımlarını yasaklamak maksadıyla bizime birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Ayrıca robot topluluğundaki bütün kuruluş, geliştirici, araştırmacı ve kullanıcıları, bu tür robotları imal etmeme, kullanımlarına izin vermeme, desteklememe ve silah eklememeleri konusunda benzer taahhütlerde bulunmaya çağırıyoruz.

Bu teknolojilerin insanlık için faydalarının, kötü niyetli kullanım riskinden çok daha fazla olduğuna inanıyor ve insanlar ile robotların, dünyanın bazı problemlerinin üstesinden gelmek üzere yan yana çalıştığı parlak bir gelecekten büyük bir heyecan duyuyoruz.

İmzalayanlar: Boston Dynamics, Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics ve Unitree Robotics

Kaynak: CHANAKYA FORUM

Çevirenin Notları: Sayın Ina Fried tarafından kaleme alınan ve AXIOS haber sitesinde paylaşılan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Yazarın, robotlara silah eklenmesinden duyduğu endişelere katılıyor ve geleceğin karmaşık muharebe ortamında tam otonom katil robotların ahlaki açıdan büyük sorunlara neden olacağını değerlendiriyorum.

Makineler bizi insandan ziyade, sadece işlenecek ve sınıflandırılacak bir kod olarak görürler. Akıllı evlerden, emniyet güçleri tarafından kullanılan polis köpeklerinin kullanılmasına kadar uzanan geniş yelpazede, yapay zekâ teknolojileri ve otonom karar verme artık hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır.

Gelecekte insanlara karşı kullanılabilecek otonom silah sistemleri ve katil robotların geliştirilmesi yasaklanmalıdır. Katil robotlar ve tam otonom silah sistemlerinin, silahlı çatışmalar ile emniyet güçleri tarafından  yasaların uygulanması ve sınır kontrolü gibi görevlerde kullanılması engellenmelidir.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere; Sun Savunma Net (https://www.sunsavunma.net/) sitesinde paylaşılan ‘‘Yakın Geleceğin Savaşlarında Ahlak Kuralları’’ ve ‘‘Robotlar Muharebe Sahasında’’ başlıklı yazılardan erişebilirsiniz.

Yazının orijinal metnine aşağıdaki bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.axios.com/2022/10/06/boston-dynamics-pledges-weaponize-robots

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.