Ercan Caner, 30 Eylül 2016
ABD’li çocukların bilime olan ilgisini artırmak isteyen Sikorsky Aircraft, 2050 yılındaki potansiyel sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çevre dostu bir helikopter tasarımı için çocukları teşvik ediyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen yıllık Sikorsky Helikopter 2050 Programı ve Zorluklar yarışması, 9-16 yaş arasındaki çocuklara açık. Kazanana 1.000 ABD doları tutarında bir burs, Igor Sikorsky Genç Yenilikçi ödülü veriliyor ve Sikorsky Stratford, Connecticut tesislerinde H-60 helikopteri üretim hattını gezme ve Sikorsky mühendisleriyle tanışma fırsatı sağlanıyor.
Sikorsky mühendislerinden Judith Bankowski, ‘‘Hedeflerinin çocukları gelecek hakkında düşünmeye ve bilimsel ve matematik yeteneklerini, dünyada pozitif bir değişim yapabilmek için kullanmaya zorlamak.’’ olduğunu ifade ediyor. Sikorsky, çocukları başarılı yatırımcılar olmaya teşvik eden Connecticut merkezli bir organizasyon tarafından yıllık olarak düzenlenen ‘‘By Kids For Kids’’ adlı bu yarışmanın destekleyicilerinden bir tanesi. Bu yarışmayla ilgili daha fazla bilgi almak için www.helicopter2050.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
16 yaşındaki Nora H. bu yılki ödüllerin sahibi. Nora tarafından tasarlanan Eco-Copter 111 tasarımının hedefi çevre kirliliğini önlemek. Motor, yakıt depoları ve bütün güç aktarma sistemi bir elektrik sistemiyle yer değiştirdiğinden, çevre kirliliğine yol açan en büyük problem de ortadan kalkmış durumda. Pervaneler ve gövde üzerine kaplanan mini solar paneller uçuş esnasında dahi şarj edilebilmekte ve batarya olarak kullanılmakta ve birçok kimyasal batarya gibi bir kullanım ömürleri de yok. Helikopterin üretilmesinde kullanılan yeniden kazanılmış malzemeler de çevre dostu ve gelecekte yeni parçaların üretimi esnasında ortaya çıkan su ile hava kirliliğini engelleyeceği düşünülüyor.
Eco-Copter 111 güç sisteminin tasarımı ‘‘en iyi’’ ekonomik açıdan sürdürülebilir ve çevre dostu olarak yapılmış sistemler arasında yer almakta. İniş sistem konseptinin tasarımında deniz hava araçlarından esinlenilmiş ve gelecekte kısa ve hazırlanmamış pistlerden iniş-kalkış yapabilmesi öngörülmüş. Nora tasarladığı ve kendisine ödüller kazandıran helikopterin, özellikle pervane ve gövde üzerine kaplanan mikro solar panelleri vasıtasıyla açık denizlerde ve bol güneşli alanlarda kullanılacağını düşünmekte.
Yazan: Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. İnsansız Hava Araçları (2014) veTaarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir. E-mail:ercancaner@gmail.com @ercancaner1963