Yazan: Li Whybrow, Bağımsız Eğitim ve Gelişim Danışmanı
E-Öğrenme alanında faaliyet gösteren firmalar yıllardır eksik bir uygulama olarak sınıf eğitimlerini e-öğrenme uygulamalarına çevirmişlerdir. Fakat bu yöntem bu güçlü ve etkili eğitim/öğretim sisteminin gerçek potansiyelini ne yazık ki uygulamalara yansıtamamıştır.
Bilgisayar tabanlı eğitim sistemlerinin sınıf eğitimlerinden temel farkı bireylere güvenli bir ortamda bilgi ve becerilerini test etme imkânı sunmasıdır.
Simüle edilmiş pratik uygulamalar e-öğrenme çözümlerinde ilk kez kullanıldıklarında, personelinin performansını geliştirmek isteyen birçok yenilikçi firma için oyunun kurallarını değiştiren teknolojik ve yenilikçi avantajlar sunmuştur.
Aşağıda, üç farklı sektörden derlenen simülasyon tabanlı e-öğrenme çözümleri incelenecektir: sağlık, beceri ve finans. Üç örnekte de organizasyon ve kurumların e-öğrenme hizmet sağlayıcıları ile koordineli olarak çalışmaları sonucunda yenilikçi eğitim/öğretim teknik ve çözümlerini nasıl kullandıkları açıklanmıştır.
Video-tabanlı Cerrahi Eğitim
All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), tıp öğrencilerinin çok karmaşık ve zor olan koroner arter bypass cerrahisi alanında eğitilmelerini sağlamak ve pratik becerilerini geliştirmek maksadı ile onların tamamen risksiz bir ortamda, deneme-yanılma yoluyla öğrenmelerine imkân sağlayan bir e-öğrenme yaklaşımını benimsemiştir. E-öğrenme çözümleri sağlayan bir firma ile ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, 2B ve 3B olarak ‘Göster’ opsiyonu olan ve operasyon prosedürlerinin her bir adımını gösteren bir uygulama ve ‘Dene’ opsiyonu ile operasyonda kullanılacak bütün cerrahi aletlerden eğitilenlerin uygun olanı seçmelerini sağlayan bir çözüm geliştirmiştir. Prosedürler esnasında sağlanan ipuçları ile öğrencilerin hatalarını düzeltmesi ve geri beslemeler yapılmaktadır.
Beceri Geliştirme Eğitimi
Sanal Gerçeklik Evi
Örneğin musluk tamircisi gibi meslek sahiplerine sanal bir ev içerisinde bilgi ve becerilerini geliştirme ve pratik yapma imkânı sağlamaktadır. Meslek sahiplerinin istedikleri kadar hata yapabilecekleri ve pratik sonucu bilgi ve beceri seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak kendilerine olan güvenlerinin artacağı bir eğitim onların gerçek ortamdaki eğitimlerine son derece hazırlıklı olarak başlamalarına imkân sağlamaktadır. Bu örnekte eğitim/öğretim yaklaşımı; ‘Ne kadar pratik yaparsan o kadar ustalaşır ve kendine güvenirsin’ temeline dayandırılmıştır.
E-öğrenme hizmet sağlayıcısı tarafından sağlanan çözümde simüle edilmiş interaktif senaryolar süratle üretilmektedir. Sanal Gerçeklik Evi’nde birçok eğitim/öğretim platformu son kullanıcıların taleplerine bağlı olarak kolaylıkla geliştirilebilir.
Modüler tasarım, son kullanıcı taleplerine bağlı olarak kursların zorluk seviyelerinin belirlenerek eğitilenlerin bilgi ve beceri seviyelerine uygun hale getirilmesini sağlamaktadır. Eğitim/öğretim esnasında uygulanan senaryolar yine eğitilenlerin ustalık seviyelerine bağlı olarak uyarlanabilmektedir. Bu esnek ve doğrusal olmayan eğitim tasarımı sayesinde eğitilenler kendi öğrenim hızlarında ve en kolay öğrenecekleri şekilde eğitim yöntem ve usullerini belirleyebilmektedirler. Bu eğitim/öğrenim yaklaşımında esas yenilikçi çözüm, eğitilenlerin sonuçları emniyetli bir şekilde defalarca deneyebilmeleri ve hata yaptıklarında geri dönerek hatalarını düzeltebilmeleridir.
Finans Sektöründe Entegre Sistem Yazılım Eğitimi
Lloyd Bankası tarafından işe yeni başlayanlara uygulanan eğitim/öğretim programı son kullanıcılar ile e-öğrenim çözümleri sağlayan hizmet sağlayıcıların birlikte çalıştıklarında ortaya nasıl yenilikçi yaklaşımlar koyabileceklerinin en güzel örneğidir. E-öğrenme ajansı Brightwave ve simülasyon yazılım sağlayıcısı Assima bu projede birlikte çalışarak Lloyd Bankacılık Grubu için bir eğitim programı oluşturmuşlardır.
Bankanın iletişim merkezinde işe başlayanlar, bankanın müşterileri ile nasıl ilgilendiklerini öğrenebilmek için uzun bir süreye ihtiyaç duymaktadırlar. Çalışanlar karmaşık kuralları anlamak ve özellikle hassas müşteriler ile ilgilenebilmek için çok iyi beceriler geliştirmek zorundadırlar. Bu eğitim/öğretim ve/veya pratiklerin gerçek müşteriler ile yapılmasının imkânı yoktur. Banka tarafından sağlanan dataya dayanarak sistemin klonlanmış bir kopyası yazılım firması tarafından oluşturulmuş ve e-öğrenme ajansının e-öğrenme çözümü ile entegre edilerek zengin, senaryo esaslı bir eğitim/öğretim programı oluşturulmuştur.
Yazan: Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir. E-mail: ercancaner@gmail.com
Simülasyon, Eğitim, Öğretim