Modern askeri çatışmalar giderek artan oranda, düşman saldırılarının aynı anda birçok yönden geldiği karmaşık ve belirsiz muharebe ortamları, elektromanyetik spektrum ve siber alanda cereyan etmektedir. ABD kara ve deniz piyade indirilmiş piyade mangaları ne yazık ki bindirilmiş unsurlara teknolojik gelişmeler paralelinde kazandırılan yüksek seviyedeki etkili savunma ve taarruz yeteneklerinden uzun bir süre mahrum kalmışlardır. Bunun nedeni genel olarak ilgili teknoloji ürünlerinin tek er üzerinde taşınamayacak kadar ağır ve hantal olmaları ve zor arazi şartlarında kullanılmalarının zor olmasıdır.
Önümüzdeki yıllarda, bu sorunları halletmek ve ABD kara ve deniz piyade mangalarının rakiplerine üstünlük sağlamalarına yardım etmek maksadıyla DARPA, Squad X adını verdiği deneysel bir programı yürürlüğe koymuştur. Squad X programı müşterek kuvvet mangaları için sistem prototiplerinin tasarım, geliştirme ve testlerini gerçekleştirecektir. Program aşağıda belirtilen alanlarda çığır açacak teknolojilerin temellerini oluşturma hedefini gütmektedir:
DARPA Program Yöneticisi Binbaşı Christopher Orlowski, Squad X programı ile, yeni ve mevcut teknolojileri entegre ederek, indirilmiş piyadenin muharebe sahasının bütün spektrumunda etkinliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etmektedir. Binbaşı Orlowski’ye göre; manga seviyesindeki taktik bir birlik, etki ve yeniliklerin adaptasyonu açısından ve uygulanması düşünülen yeniliklerin test edilebileceği ve geliştirilebileceği en uygun birlik seviyesidir. Geçmiş operasyonlardan alınan dersler ve teknoloji, indirilmiş piyade mangasının imkan ve kabiliyetlerini büyük ölçüde değiştirmekle kalmayacak, muharip unsurların karmaşık harekat ortamını çok daha iyi analiz ve kontrol etmelerine de imkan sağlayacaktır.
Squad X programı halen mevcut ve kullanılmakta olan teknolojiler ile DARPA tarafından geliştirilmekte olan ve Squad X programında kullanılabilecek kullanıcı dostu sistemleri geliştirmek maksadı ile başlatılan, Squad X Core Technologies (Squad X Temel Teknolojiler) programındaki inovatif teknolojilerin birleştirilmesini hedeflemektedir. Squad X Temel Teknolojiler programının hedefi Squad X programı ile aynıdır ve askelere düşman kuvvetleri üzerinde, aşağıda belirtilen dört alanda üstünlük ve avantajları sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesini hedeflemektedir:
Manga seviyesinde birliklerin hedeflerini etkin bir şekilde ateş altına alabilmesinde amaç, elde mevcut silah sistemleri ile uyumlu ve 0.6 mile (yaklaşık olarak 1000 metre) kadar olan mesafelerde silah sistemlerinin etkinliğini artıran inovatif sistemlerin entegrasyonudur. Ateş gücü haricindeki askeri imkan ve kabiliyetlerin etkin kullanımı ile düşmanın komuta kontrol ve muhabere sistemlerinin kesintiye uğratılması ve insansız sistemlerin kullanılması öngörülmektedir. Manganın durumsal farkındalığının geliştirilmesi kapsamında 0.6 mile kadar olan mesafelerde potansiyel düşman hedeflerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Manganın otonomluk seviyesinin artırılması ile özellikle GPS kullanımının mümkün olmadığı yerlerde, insansız hava ve kara sistemlerini kullanarak konumunu 20 metre hassasiyetle belirleyebilmesi hedeflenmiştir.
ABD deniz, kara ve deniz piyadeleri Squad X programından elde edilecek kazanımları gelecekte kullanmak istediklerini ve program ilerledikçe simüle edilmiş harekat ortamlarında test ve geliştirme faaliyetlerine katılmak istediklerini açıklamışlardır.
Katılımcıları Squad X programının imkan ve kabiliyetlerine oryante etmek maksadıyla DARPA tarafından Squad X Bilgi Günleri ve Öneri Günü organize edilmiştir. Bilgi günleri 29 ve 30 Mart 2016 günlerinde, Öneri Günü ise 22 Nisan 2016 tarihinde icra edilecektir. Bütün faaliyetler Arlington-Virginia’da bulunan DARPA Konferans Merkezinde gerçekleştirilecektir.
Faaliyetler ile ilgili katılım duyurusuna http://go.usa.gov/cGfrm linkinden ulaşılabilir. Faaliyetlere katılmak için ön kayıt yaptırmak zorunludur ve ön kayıtlar http://ow.ly/ZduQo web sitesinden yapılabilir. Konferans salonunun sınırlı kapasitesi nedeniyle her bir faaliyete kayıt yaptıran ilk 150 kişi katılabilecek ve bir organizasyondan sadece iki kişi katılabilecektir.
Yenilikçi öneri konseptlerini bir havuzda toplamak maksadıyla DARPA, araştırma kuruluşları, akademik kurumlar ve ilk kez devlet ihalelerine katılmayı planlayan küçük işletmelerin bu faaliyetlere katılımını teşvik etmektedir.
Belirtilen hedeflere ulaşmak maksadıyla Squad X Temel Teknolojiler programının 1’inci safhasında dokuz adet firmaya sistem ihaleleri verilmiştir. DARPA tarafından programın ilk safhası için görevlendirilen firmaların listesi aşağıdadır:
Pentagon’un hedefi manga seviyesindeki küçük bir taktik birliğe kadar muharebe sahasının taktik resmini gerçek zamanlı olarak ulaştırmaktır. Amaç, bugüne kadar muharebe sahasındaki büyük resmi görme imkan ve kabiliyeti olmayan komuta postası ve taktik araçlara kadar durumsal farkındalığı sağlamaktır. Squad X programının hedefi; akıllı telefon, sensör ve diğer kablosuz sistemleri bir araya getirerek askerlere içinde bulundukları muharebe ortamının taktik resmini sağlayan kullanımı kolay bir cihaz sunmaktır.
3 boyutlu ortak taktik resim ile dost ve düşman kuvvetlerin yerleri hakkında bilgi sahibi olan, istihbarat bilgilerine gerçek zamanlı olarak ulaşabilen küçük birlik komutanları, içlerinde bulundukları karmaşık muharebe ortamını anlama ve kontrol etme ve yönlendirme imkan ve kabiliyetine sahip olacaklardır.
2004 yılında başlanan Squad X programı mobil sensörlerin entegrasyonu, 3 boyutlu ortak taktik resmin oluşturulması ve dost – düşman kuvvetlerinin ayırt edilmesi üzerine odaklanmıştır. Yazan: Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir.İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO savunma sektör deneyimlerine sahiptir. E-mail: ercancaner@gmail.com Twitter: @ercancaner1963