Suudi Prenses Basmah Kaçırıldı
Avukatı Leonard Bennett’e göre prensesin tutuklanmasının nedeni; Riyadh tarafından DÜŞMAN ÜLKE olarak görülen TÜRKİYE üzerinden Cenevre’ye gidecek olmasıdır.
İsviçre’deki doktorunu görmek üzere, Cenevre’ye gitme hazırlıkları yaparken kaçırılan Suudi Prenses Basmah sessizliğini bozdu ve Twitter mesajında serbest bırakılmasını talep etti. Avukatı Leonard Bennett’e göre prensesin tutuklanmasının nedeni; Riyadh tarafından DÜŞMAN ÜLKE olarak görülen TÜRKİYE üzerinden Cenevre’ye gidecek olmasıdır.
Yazar: Bill Bostock, INSIDER, 16 Nisan 2020
Çeviren: Levent Kağan, Sun Savunma Net, 08 Mayıs 2020
Prenses Basmah, Washington kentinde bulunan Middle East Institue’de bir konuşma yaparken. 12 Nisan 2017. Kaynak: Getty
Ülkeden kaçmaya çalışmakla suçlanan ve 14 ay önce kaçırılıp ortadan kaybolan Suudi prenses, kuzeni Veliaht Prens Mohammed bin Salman’a affedilme ricasında bulunduğu Twitter mesajıyla aylar sonra ortaya çıkmıştır.
Prenses Basmah bint Saud bin Abdulaziz al-Saud, 2019 yılı Mart ayında ülkeden kaçma şüphesiyle acil bir tedavi için İsviçre’ye gitme planları yaparken uçağının kalkmasına izin verilmemiş ve gözaltına alınmıştır.
Türkiye merkezli Redstar Aviation firmasından 87,000 ABD dolara kiralanan medikal donanımlı özel jet asla kalkış yapamamış ve Prenses Basmah’tan o günden sonra hiçbir haber alınamamıştır.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman, Buenos Aires kentinde katıldığı G20 zirvesinde görülürken. 30 Kasım 2018. Kaynak: Reuters.
Insider haber sitesine bilgi veren yakın aile üyelerinden birisi, Suudi devlet güvenlik birimi tarafından sahte pasaport temin etmekle suçlanan prensesin al-Ha’ir hapishanesine götürüldüğünü ifade etmiştir. Cezalandırılmaktan korktuğu için isminin gizli kalmasını talep eden aile üyesinin kimliği Insider tarafından bilinmektedir.
Prenses Basmah attığı Twitter mesajlarında suçsuz olduğunu ve aleyhinde hiçbir suçlama yapılmadan keyfi olarak al-Ha’ir hapishanesinde tutulduğunu yazmıştır. Telefonunu kullanmasına izin verilmeyen prensesin Twitter mesajları onun adına aile üyelerinden birisi tarafından yazılmıştır.
Sağlık durumunun iyice bozulduğunu, bu durumun ölümüne neden olabileceğini ve kendisine hiçbir tıbbi tedavi uygulanmadığını yazan 56 yaşındaki prenses, amcası İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdülaziz al-Saud ve kuzeni Veliaht Prens Mohammed bin Salman’dan suçsuz olması nedeniyle durumunun incelenmesi talebinde bulunmuştur.
Prenses Basmah, Suudi Arabistan’ı 1953-1964 yılları arasında kardeşi Faisal tarafından tahttan indirilene kadar yöneten Kral Saud’un en küçük kızıdır. Veliaht Prens Mohammed ise Kral Saud’un 2015 yılında kral olan kardeşlerinden Kral Salman’ın oğludur.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Washington’daki Suudi Arabistan Kraliyet Elçisi ve Londra’daki Suudi Arabistan Kraliyet Elçisi Insider’in konuyla ilgili sorularına herhangi bir tepki göstermemiştir. Insider’e verilen bilgilere göre Prenses Basmah, banka hesapları, araziler, mücevherler, arabalar ve evler üzerindeki haklarını alabilmek için ailesinden yardım teşebbüsünde bulunmuştur.
Suudi Arabistan Kralı Saud Washington’daki Ulusal Havaalanında, 09 Şubat 1957. Kaynak: AP
Aile üyelerine göre prensesin tutuklanmasının nedeni; ona babası Kral Saud’a ülkenin kurucusu Kral Abdülaziz tarafından vaat edilen dondurulmuş varlıklar üzerinde hak iddiasından vazgeçirmeye caydırma teşebbüsüdür.
Kral Saud’un dondurulmuş varlıkları hakkında bilgi sahibi olan ve Basmah ile çalışan birinin Insider’e verdiği bilgilere göre miktar milyarlarca avro değerindedir. Cezalandırma korkusuyla isimlerinin gizli kalmasını isteyenlerin kimlikleri Insider tarafından bilinmektedir.
Fakat Basmah’ın bir kısım aile üyeleri arazilere sahip olma girişimine karşı çıkmış ve bazı dondurulmuş varlıklar çözülerek yetki alınmadan harcanmıştır. Örneğin Taif Üniversitesi teorik olarak Prenses Basmah’a ait olan arazi üzerinde inşa edilmiştir. Aile üniversitenin kalabileceğini, fakat Basmah’ın tazminat talep ettiğini ifade etmektedir.
Suudi yetkililer Basmah’a bütün haklarından vazgeçmesini aksi takdirde onu gözaltında tutmaya devam edeceklerini söylemiştir. Aile üyeleri prensesin kaçırılması nedeniyle büyük bir şok yaşadıklarını, böyle bir şeye nasıl cesaret edebildiklerini anlayamadıklarını ifade etmektedir.
ABC tarafından elde edilen güvenlik kamerasından alınan bu görüntüde Suudi Arabistan’ın Jeddah kentindeki evinin girişinde Prenses Basmah’ı bekleyen adamlar görülmektedir. 28 Şubat 2018. Kaynak: ABC
Aile üyesinin verdiği bilgilere göre; Cenevre’ye planlanan seyahatinden iki hafta önce bir grup adam prensesin Jeddah kentindeki evine gider ve ona Veliaht Prens Mohammed ile bir toplantı olduğunu söyler. Basmah’ı evinden alır ve direkt olarak hapishaneye götürülür. Aile üyesi, İspanya ABC gazetesinin elde ettiği güvenlik kamerası görüntülerinin de doğru olduğunu teyit etmiştir. Video görüntülerinde ikisi silahlı sekiz adamın Basmah’ın yaşadığı binanın girişinde bekledikleri görülmektedir. Güvenlik kameralarını fark eden adamlar aceleyle peçeteleri kapatmaktadır.
Veliaht Prens Mohammed veya Kral Salman’ın Prenses Basmah’ın gözaltında tutulduğundan haberi olup olmadığı bilinmemektedir. Kopyası Insider tarafından incelenen Basmah’ın Kral Salman’a yazdığı mektuba herhangi bir yanıt verilmemiştir.
Prensesin ailesi, korona virüs salgınının yaşandığı bu dönemde onun sağlığından ciddi endişe duymaktadır. Al-Ha’ir hapishanesi genellikle al-Qaeda ve İslami Devlet Terör Örgütü bağlantılı teröristlerin muhafaza edildiği bir yerdir.
Yakınlarının Insider’e verdiği bilgilere göre; kızıyla aynı hapishanede, fakat ayrı hücrelerde tutulan prensesin kaldığı hücrede iki yatak, bir divan ve bir televizyon bulunmaktadır.
Prensesin sağlık durumundan endişeli olan yakınları, hapishanede korona virüs vakalarına rastlandığını, Prenses Basmah’a 20 yıldır kullandığı ilaçların verilmediğini ve bir anlamda prensesin doğal yollardan ölmeye terk edildiğini ifade etmektedirler.
Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Basmah’ın derhal serbest bırakılması için geçen hafta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığına bir başvuruda bulunmuştur. Birleşmiş Milletler bu başvuruyla ilgili bir yorum yapmamıştır.
Prenses Basmah insan haklarını savunması ve teorileri ile tanınmaktadır. 2008 yılında Media Ecco adlı medya şirketini kurmuş ve insan haklarının geliştirilmesi için öne sürdüğü temel gereksinimler olan güvenlik, özgürlük, eşitlik ve eğitimi anlattığı ‘‘Dördüncü Yön’’ adlı kitabı kaleme almıştır.
Prenses insan haklarının gelişimi ve insancıllık hakkında düzenli olarak Arap gazeteleri al-Medina, al-Hayat ve al-Ahram’da makaleler yazmıştır.
Prenses özellikle günümüzde etkisini kaybeden ‘‘mutawa’’ olarak bilinen İslami dini polis ve krallıkta hüküm süren ekonomik eşitsizliğe karşı çıkmıştır.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
An abducted Saudi princess broke her 13-month silence to tweet for freedom. Her family says a hostile faction in the royal court is trying to take her share of a multibillion-dollar inheritance.
Princess Basmah, a Saudi royal who was abducted in March 2019, surfaced for the first time on Thursday, tweeting to ask Crown Prince Mohammed bin Salman – her cousin – for mercy. “Release me as I have done no wrong,” Basmah tweeted.