savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Teröristlerin Korkulu Rüyası Rus Yapımı Hermes-K Füzesi

Teröristlerin Korkulu Rüyası Rus Yapımı Hermes-K Füzesi
A+
A-

Teröristlerin Korkulu Rüyası Rus Yapımı Hermes-K Füzesi

Yazar:ANDREI AKULOV

Çeviren: ERCAN CANER

Rusya’nın Eylül 2015 tarihinde başlattığı Suriye’deki askeri operasyonları, ilk günden itibaren dünya medyasının ilgi odağı haline gelmiştir. Rusya Federasyonu askeri gücünün muharebe etkinliğinin, Rusya sınırları dışında denendiği ilk muharebe alanı Suriye toprakları olmuştur. Teröristlere karşı yürütülen savaş çok karmaşık bir özellik taşımakta ve Rus silahlı kuvvetlerine yeni ve son teknoloji ürünü silah sistemlerinin denenmesi için benzersiz fırsatlar sunmaktadır.


Helikopterler, Suriye’de yürütülen 24 saat boyunca icra edilen operasyonlarda altyapının korunması, arama kurtarma harekatında personelin kurtarılması ve düşman hedeflerinin hassas atışlarla imha edilmesi görevlerinde oldukça kritik bir rol oynamaktadırlar. Helikopterler, bu tür operasyonlar için biçilmez bir kaftandırlar. Rus savunma endüstrisi, helikopterleri muharebe sahasında çok daha güçlü ve ölümcül hale getiren yenilmez silah sistemleri üretmiştir. Hermes-K füzesi bu silah sistemlerine çok güzel bir örnektir. Güdümlü bir tanksavar füzesi olan bu silah sistemi, benzersiz performansını sergilemek ve gözler önüne sermek üzere geçenlerde Suriye’ye gönderilmiştir.

Suriye kıyısı açıklarına gönderilen Amiral Kuznetsov uçak gemisinde konuşlanan Ka-52 Katran modeli taarruz helikopterleri, Rusya’nın ‘‘Tula Instrument Design Bureau’’ tarafından geliştirilen bu son model süper tanksavar güdümlü füzesini denemek maksadıyla kullanılacaktır.

Suriye’de, Hermes-K modeli güdümlü tanksavar füzesinin yer hedeflerine karşı etkinliği test edilecek fakat çok daha zor olan uçak gemilerinden yürütülen hava operasyonlarındaki performansı hakkında karar verilecektir. Güdümlü  tanksavar füzesi modüler yapıda, katı yakıtlı, sesten hızlı, iki farklı kalibreli, çok maksatlı ve aşamalı ateşleme özelliklerine sahip olan ‘‘at – unut’’ tipi bir füzedir. Ağırlığı 130 kg, uzunluğu 2.500 mm, çapı fırlatılma esnasında 210 mm, hedefe gidiş esnasında ise 130 mm olan  Hermes-K füzesi yüksek fırlatma hızlı bir silah sistemidir.

ka-52-alligator

Ka-52 Alligator Taarruz Helikopteri

Hermes-K güdümlü tanksavar füzesinin etkili menzili 30 kilometredir ve bu menzil ABD yapımı Hellfire füzesinin 8 kilometre ve Rus yapımı Vikhr güdümlü tanksavar füzesinin 8-10 km. olan menzilleri ile karşılaştırıldığında gerçekten olağanüstü bir mesafedir. Hermes-K füzesi, yüksek infilaklı bir harp başlığı taşımaktadır ve 12 adet füze salvo halinde ateşlenebilmektedir.

Kızıl ötesi ve lazer güdüm kabiliyetli Hermes-K füzesi, ufuk ötesindeki zırhlı araçları, komuta postalarını, çeşitli  müstahkem mevzileri, üretim tesislerini, yüzey hedeflerini ve alçak hızla uçan helikopterler gibi görülemeyen düşman hedeflerini de gece ve gündüz imha edebilir. Lazer güdüm sisteminin arızalanması durumunda, kızıl ötesi sensörler füzeyi ısı yayan düşman hedefine doğru yönlendirmeye devam etmektedir.

Hermes-K modeli güdümlü tanksavar füzesi; 28 kg ağırlığında, yüksek infilaklı ve parça tesirli bir  harp başlığı veya bir metreye nüfuz edebilen delici bir harp başlığı ile donatılabilir. Füzenin yüksek infilaklı ve yüksek parça tesirli harp  başlığının çapı 130 mm’dir ve toplam ağırlığı 50 kilogramdır, patlayıcı harp başlığının gücü 15 kg TNT’ye eşdeğerdedir. Gelecekte hassasiyetini artırmak maksadıyla füzenin minyatür radarlar ile donatılması da planlanmaktadır.

Füze, neredeyse süpersonik (ses üstü) bir hıza sahiptir. Füzenin ilk ateşlenmesi sonrasında katı yakıtlı sevk motoru hızı 4680 km/saniyeye ulaştırmaktadır. Roket, ilk sevk motoru ayrılana kadar 28 km yüksekliğe tırmanmakta, sonrasında harp  başlığı kendi  güdüm sistemiyle hedefe doğru ilerlemesine devam etmektedir. Füzenin hedefe yöneldiği alçalma esnasında sürati 1.5-2 mach’a kadar çıkabilmektedir.

Hermes-K modeli  güdümlü tanksavar füzesinde, en az dört kanallı bir ateş kontrol sistemi bulunmaktadır. Füzenin güdümü, helikopter üzerine yerleştirilen bir Arbalet radarı, Ka- 52 Katran helikopterinin GOES-451 modeli stabilize optik elektronik güdüm sistemi ve Tu-214R keşif uçakları dahil dış kaynaklardan bilgi alan taktik bilgi telsiz kanalı ile sağlanmaktadır. Lazer, 25 km mesafedeki en az iki hedefi aynı anda işaretleme imkan ve kabiliyetine sahiptir.

arbalet-radari

Ka-52 Helikopteri üzerinde Arbalet  Radarı

Arbalet 52 Radar Teknik özellikleri:

  • Veri İşlemci: Ts181F
  • Sinyal İşlemci: Baget-55-04.01
  • Arızalar Arası Ortalama Zaman (MTBF): 150 saat
  • Toplam Ağırlık: 140 kg

Hava-yer modları

  • Çeşitli  harita modlarına uyum,
  • Hareketli yer ve hava hedeflerinin seçimi,
  • Hedef önceliklerinin belirlenmesi,
  • Alçak irtifa uçuşlarında arazi arızaları ve engellerin tespiti,
  • Yaklaşan füze ikazı,
  • Elektro optik atış sistem desteği,
  • Tehlikeli  meteorolojik şartların tespit edilmesi,
  • Seyrüsefer sistemlerinin güncellenmesi ve hataların düzeltilmesi,
  • Füze ve roket atışlarının kontrolü,
  • IFF (Identification Friend or Foe –  Dost Düşman Tanıma) ile bağlantılı olarak hedef tiplerinin sınıflandırılması,
  • 120° yatay kapsama açısı,
  • 32 km haritalama mesafesi,
  • Yer hedefleri tespit mesafesi: köprü – 25 km,  tank – 12 km,
  • Ölçü hassasiyeti: yatay – 12 dakika, yükseklik – 17 dakika, mesafe: 20 metre
  • Yer hedefleri ve engel tespit/kaçınma mesafesi – elektrik kabloları 0.4 km, eğimli arazi 1.5 km,
  • 20 adet hedefin eş zamanlı olarak izlenmesi.

Hava-hava modları

  • Arama limitleri, yatay: 360°, yükseklik ±30°
  • Taarruz eden hava araçlarını tespit mesafesi: 15 km, Stinger füzesi: 5 km
  • İzleme limitleri, yatay: ±60°, yükseklik: ±30°
  • 20 adet hedefin eş zamanlı olarak izlenmesi.

masta-monteli-arbalet-radari

Masta Monteli Arbalet Radarı

Sistem, 15 km mesafedeki hava hedeflerine karşı da kullanılabilmektedir. Teorik olarak güdüm sistemi, 100 km mesafedeki hava hedeflerini önleme kabiliyetine sahiptir. Takılması planlanan yeni radar sistemi ve R-77/RW-SD füzesi ile birlikte uzun menzil hava-hava angajmanları  da mümkün hale gelecektir. Hermes-K güdümlü tanksavar füzesinin Suriye’ye gönderilmesi sayesinde birçok hayat kurtarılacaktır. Halen Suriye’deki helikopterler üzerinde kullanılmakta olan Vikhr 9k121 güdümlü  tanksavar füzesinin menzili; 8-10 km arasındadır ve bu kısa menzil helikopterleri, mobil kara-hava hava savunma silah sistemlerinin etkilerine karşı savunmasız bırakmaktadır. Son zamanlarda elde edilen istihbarat verilerine göre isyancı militanlar, mobil omuzdan atılabilen füze sistemlerini envanterlerine dahil etmiş bulunmaktadırlar. Hermes-K güdümlü tanksavar füzesi, isyancı militanları çok daha uzak mesafeden etkisiz hale getirmek maksadıyla kullanılacak ve sürdürülen operasyonların verim ve etkinliğini artıracaktır.

spike-nlos-fuzesi

İsrail imali Spike-NLOS Füzesi Kara Platformundan Atış  Esnasında. Foto: Rafael

İsrail imali Spike-NLOS füze sistemi, menzil açısından Hermes-K güdümlü  tanksavar füzesiyle boy ölçüşebilecek tek füzedir,  fakat bu füze, sadece kara araçlarına monte edilebilirken, Hermes-K füzesi kara araçlarının yanı sıra helikopter ve su üstü gemilerine de monte edilebilmektedir. Bu özelliği Hermes-K füzesini benzerlerinden ayıran eşsiz bir silah sistemi haline getirmektedir.

Hermes-K güdümlü tanksavar füzesinin Suriye’deki performansı Orta Doğu, Asya ve diğer yerlerdeki potansiyel alıcılar tarafından çok yakından takip edilecektir. Mısır, aslen Rusya’da imal edilen Fransız yapımı Mistral amfibi saldırı gemilerini satın almıştır. NATO müttefiklerinden gelen baskılar neticesinde Fransa, Rusya ile olan sözleşmesini askıya almış durumdadır. Kahire, Moskova’dan 50 adet Ka-52 Katran modeli taarruz helikopteri satın almıştır, bu helikopterler üzerine Hermes-K modeli güdümlü tanksavar füzeleri takılabilir.

Envanterinde amfibi gemiler olan Mısır, Hermes-K silah sistemi takılan Ka-52 Katran taarruz helikopterleri ile askeri gücünü yayma imkan ve kabiliyetine kavuşacaktır. Hermes-K füzeleri ile donatılan Ka-52 taarruz helikopterleri, omuzdan atılabilen füzelerin menziline girmeden düşman hedeflerini etkili bir şekilde ateş altına alabilecek ve indirme operasyonları çok daha başarılı bir şekilde icra edilebilecektir. Hindistan ve Pakistan da Hermes-K modli güdümlü tanksavar füzelerinin potansiyel alıcıları arasında yer almaktadır.

Mevcut savunma silahlarının menzilinden daha uzun menzili, 1.000 mm kalınlığındaki zırhları delme kabiliyeti ve her türlü hava şartlarında gündüz ve gece kullanılabilme özellikleri,  Hermes-K güdümlü tanksavar füzesini dünyadaki en iyi füze haline getirmiştir. Hermes-K, teröristlerin gerçekten korkması gereken bir silahtır.

Çevirenin Notları: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişilebilir. Allah, Suriye’de savaşan silahlı kuvvetlerimizi bu öldürücü silahın şerrinden korusun!

http://www.strategic-culture.org/authors/andrei-akulov.html

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.