savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Türkiye Üçüncü Ülke Oldu

Türkiye Üçüncü Ülke Oldu
A+
A-

Türkiye Üçüncü Ülke Oldu

Pakistan Strategic Forum’da paylaşılan bir habere göre Türkiye, ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra beşinci nesil savaş uçağı geliştiren üçüncü ülke olmuştur.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Şubat 2024

TUSAŞ tarafından geliştirilmekte olan ve 2020’li yılların sonlarına doğru seri üretim aşamasına getirilmesi planlanan Kaan savaş jeti, 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Bu projede emeği geçen bütün paydaşları Sun savunma Net sitesi olarak tebrik ediyor ve başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.

TUSAŞ ile BAE arasında; gelecek nesil savaş jetinin geliştirilmesi maksadıyla 2017 yılında imzalanan 125 milyon dolar tutarındaki anlaşma ile başlayan süreçte çok önemli bir eşik aşılmış ve milli muharip uçak ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiştir.

TUSAŞ-BAE anlaşmasının imzalanmasından sonra bir açıklama yapan BAE Systems CEO’su Ian King, şirketinin savaş uçağı tasarım, üretim ve desteklenmesinde lider olduğunu ve Türk savaş uçağı programına teknik ve mühendislik uzmanlığı sağlamanın yanı sıra karmaşık projeleri yönetim deneyimlerini de aktaracağını ifade etmiştir.

BAE Systems, 40 ülkede faaliyet gösteren 93,000’den fazla personeli ile Birleşik Krallık ülkesinin en büyük mühendislik şirketidir ve hâlihazırda İngiliz Kraliyet Donanması için 26 adet firkateyn, F-35 savaş uçakları için elektronik harp sistemleri ve ABD ordusu için Beowulf zırhsız muharebe araçları imal etmektedir.

BAE Systems mühendisleri İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için Striker II modeli en gelişmiş kaska monteli görüş sistemi geliştirme çalışmalarını da sürdürmektedir.

BAE Systems bir savunma, havacılık ve güvenlik şirketidir. Elektronik sistem departmanı; elektronik savaş sistemleri, seyrüsefer sistemleri, elektro-optik sensörler, askeri ve ticari dijital motor ve uçuş kontrolleri, hassas güdüm ve arayıcı çözümleri ve diğerleri dâhil olmak üzere ABD ve Birleşik Krallık merkezli elektronik faaliyet alanlarında faaliyet göstermektedir.

Kaan, 5+ Nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek, yerli ve milli imkânlar ile tasarlanmaktadır. Dost unsurlara, ağ merkezli bir yapıda güvenli veri paylaşımı ve akıllı mühimmatların kullanımı ile hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkânı kazandıracaktır.

Milli Muharip Uçak üstün hava hâkimiyetinde son kullanıcılara:

  • Yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,
  • Yüksek/süpersonik hızda dâhili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme ve
  • Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zekâ yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü sağlayacaktır.

5+ Nesil Milli Muharip Uçak; yüksek durumsal farkındalık, optimize pilot iş yükü, muharebe hasar tespiti, yeni nesil görev sistemleri, müşterek çalışabilirlik, düşük görünürlük/kızılötesi iz, sensör ve veri füzyonu destekli atış kontrol sistemi ile hassas vuruş, kısa dönüş süresi, kolay bakım, sürdürülebilir yaşam döngüsü desteği, dâhili silah yuvası ve art yanma kullanmadan süpersonik hıza erişebilme kabiliyetlerine sahip olacaktır.

Sabit kanatlı platformlar için pilotların durumsal farkındalığını artırmak maksadıyla ASELSAN tarafından tasarlanan ve geliştirilen, vizör yansıtmalı kaska monteli gösterge sistemi. Kaynak: ASELSAN

MMU’nun son kullanıcının gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanıp geliştirilmesi maksadıyla TUSAŞ’a ait Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi Ocak 2022’de hizmete girmiştir.

MMU’nun yaşam döngüsü içinde son kullanıcıları desteklemek ve son kullanıcının taktik, operatif ve stratejik seviyelerde kara, hava, deniz, uzay ve siber/sayısal ortamlarda muharebe etkinliğinin sürdürülmesi maksadıyla harp oyunu simülasyonları kullanılmaktadır.

Kaan’ın tasarlanması, geliştirilmesi ve ilk uçuşunun gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri bir kez daha kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.