savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5503
EURO
36,4552
ALTIN
2.965,61
BIST
9.131,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

Türkiye Yeniden AB Denetim Listesinde

Türkiye Yeniden AB Denetim Listesinde
A+
A-

Türkiye Yeniden AB Denetim Listesinde

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), zaten tıkanmış olan AB Giriş Sürecine son darbeyi vurarak yeniden ‘‘Denetim Listesine’’ dâhil etti.

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 27 Nisan 2017

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin gerçekten AB’ye katılmak isteyip istemediğini belirlemek için bir referandum yapılabileceğini ifade etti. (Reuters)

Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme şansı, Avrupa Konseyinin ülkedeki demokratik durumun gerilediğini öne sürerek Türkiye’yi yeniden ‘‘Denetim Listesine’’ dâhil etmesi nedeniyle ciddi şekilde tehlikeye girmiştir, bu olay, Türkiye’nin son yıllarda gerileyen demokratik uygulamalarına çok büyük bir eleştiri anlamına gelmektedir.

 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 45’e karşı 113 oyla, Türkiye’deki demokratik kurumların soruşturulması temelinde, Türkiye için izleme sürecini yeniden başlatma kararını almıştır.

Türkiye’nin yeniden izleme sürecine alınması, Avrupa’nın, bir ülkenin Avrupa Birliğine katılabilmesi için uygunluğunu belirleyen, Kopenhag kriterleri, yönetim kuralları, ekonomik standartlar ve insan hakları gibi alanlarda Türkiye’nin uyumlu olmadığını düşündüğünün bir göstergesidir.

AKPM raporuna göre Türkiye, Temmuz 2016 başarısız askeri darbe girişimi sonrasında demokrasi yolundan sapmıştır. Raporda aynı zamanda, ülkenin güneydoğusunda yürütülen terörizm ve güvenlik ile ilgili operasyonlarda insan hakları konusunda ciddi ihlallerin olduğu endişesi dile getirilmektedir.

Raporda, son Temmuz 2016 başarısız darbe girişimi ve Türkiye’nin sürmekte olan terörle mücadelesinin etkilerinin anlaşılabilir olduğu ifade edilirken, hükümetin gösterdiği tepkilerin temel insan hakları konusunda endişe yarattığı belirtilmektedir.

Türkiye’de, belirsiz terör karşıtı yasalar çerçevesinde, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması, birkaç milletvekilinin hapse atılması ve gazetecilerin tutuklanmaları da raporda eleştirilen konular arasındadır.

Bu karar, 1996-2004 yılları arasında tam izlenme sürecinde olan Türkiye açısından, ikinci kez aynı listeye alınması anlamına gelmektedir ve Türkiye ikinci kez Denetim Listesine alınan ilk ülkedir.

Ankara, kararı politik olarak niteleyerek şiddetle kınadığını ifade etmiştir. Türk Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada Türkiye’nin PKK ve IŞİD (İslami Devlet) gibi çeşitli terör örgütleri ile mücadele ettiğini ve Türkiye’nin gösterdiği tepkilerin, tehditler ile orantılı olduğunu ifade etmiştir.

‘‘Bu karar Türk karşıtı ve İslamafobik duygular ile körüklenen, Avrupa’daki popülist sağcı yaklaşımların bir sonucudur.’’

AKPM delegasyonunda bulunan iktidardaki AKP üyeleri, bu yönde bir kararın alınmasını engellemek için daha önce iki taraflı bir girişim başlatmışlardır.

İlk olarak Türkiye’nin yeniden ‘‘Denetim Listesine’’ dâhil edileceğini ifade eden paragrafların oylanacak metinden çıkarılmasını ve eş zamanlı olarak da bu yönde yapılacak bir oylamanın 2018 yılına ertelenmesini talep etmişlerdir.

Avrupa Konseyi, bu ay sonuna kadar Ankara ile giriş sürecinin devam edip etmeyeceği yönünde bir karar alacaktır.

AKPM’de onaylanması durumunda, AB’nin genel siyasi yönünü ve önceliklerini belirleyen Avrupa Konseyi, Nisan ayı sonunda yapılması planlanan zirvede, Türkiye ile blok arasındaki görüşmelerin askıya alınması yönündeki bir talebi incelemek zorunda kalacaktır.

Avrupa Konseyi, Türkiye’nin AB’ye giriş müzakerelerinin askıya alınması yönündeki bir talebi, 2016 yılı Aralık ayında icra edilen zirvede ertelemeye karar vermiştir.

Türk hükümeti, yıllardır AB’nin Ankara ile olan ilişkilerindeki samimiyetini sorgulamaktadır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı birkaç değerlendirmede, Türkiye’nin Avrupa Birliğine hala katılıp katılmak istemediğini belirlemek için bir referandum yapabileceğinden bahsetmiştir.

Çevirenin Notları: Bir ülke tehdit altındayken veya kendisini tehdit altında hissettiğinde, gereken tepkileri gösterebilir. Bu her ülkenin en doğal hakkıdır. Türkiye Cumhuriyeti de birlik, bütünlük ve güvenliğine yönelik tehditlere gerektiği şekilde karşılık verme hakkına sahiptir ve zaten gerekeni de yapmaktadır. Avrupalı dostlarımızı endişeye sokan da budur. Teröre karşı yürütülen operasyonlarda son zamanlarda alınan başarılı sonuçlar rahatsızlığın en büyük kaynağıdır.

PKK ve IŞİD terör örgütleri ile mücadele eden ve başında üç milyon Suriyeli mülteci belası olan Türkiye’yi, teröre karşı yürüttüğü operasyonlarda orantısız karşılık verdiği gerekçesiyle ikinci kez denetim listesine almak yanlı bir karardır.

Avrupalı dostlarımızın anlamak istemediği şey Türkiye’de Kürt sorunu değil,  PKK ve terörün diğer formları sorununun olduğudur. Raporda da dile getirildiği gibi; Türkiye’nin terörle süregelen bir mücadelesi vardır ve yaptıkları da haklı ve orantılıdır.

Yazının orijinaline aşağıdaki linke tıklayarak erişebilirsiniz.

http://www.middleeasteye.net/news/council-europe-
places-turkish-democracy-under-observation-161575221

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.