Altı NATO üyesi ülke; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya ve Yunanistan yeni nesil helikopter ihtiyacını karşılamak maksadıyla anlaştı.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 11 Haziran 2024
Lockheed Martin ve Boeing firmaları ABD Ordusu’nun yeni nesil helikopter (NGRC-Next-Generation Rotorcraft Capability) ihtiyacını karşılama yarışında yanıtlarını 2021 yılı başlarında sunmuştur. Avrupa, altı NATO ülkesinin katılımıyla aynı doğrultuda hareket etmektedir. İllüstrasyon: Lockheed Martin & Boeing
Brussels kentinde bir araya gelen altı NATO ülkesi savunma bakanları, 16 Haziran 2022 tarihinde ortak bir yeni nesil helikopter konseptinin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi konusunda bir mutabakat metni imzalamıştır.
NATO tarafından yapılan açıklamaya göre; Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda ve İtalya yeni nesil helikopter projesine kabaca 28 milyon dolar katkı sağlayacaktır ve Kanada’nın da gözlemci olarak projeye katılması beklenmektedir.
NATO açıklamasında katılımcıların endüstri ile işbirliği yaparak, mevcut son teknolojilerin ortak ihtiyaçları karşılama imkanları ortaya koyulacak ve hibrit ve elektrik motorlu çözümlerin yanı sıra geliştirilmiş uçuş karakteristiklerine ağırlık verilecektir.
Katılan ülkeler uzun menzilli ve hızı artırılmış bir orta sınıf helikopter üzerinde odaklanarak, elektronik harp ortamında emniyetli bir şekilde harekat icra edebilen yeni nesil bir helikopter geliştirmeyi planlamaktadır.
Almanya, Fransa, Yunanistan, Birleşik Krallık ve İtalya NGRC projesine 2020 yılı sonlarında imza atmış, Hollanda ise yeni nesil helikopter projesine katılan son ülke olmuştur. Projeye katılan bütün ülkeler, envanterlerinde mevcut orta sınıf helikopterlerin hizmet ömürlerinin 2035 yılında biteceğini öngörmekte ve geliştirilmesi planlanan yeni nesil helikopter ile ihtiyaçlarını karşılamayı planlamaktadır.
Geliştirilecek yeni nesil orta sınıf helikopterin en az 1,650 kilometre uçuş menziline sahip olması, sekiz saat havada kalabilmesi ve 10,000-17,000 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olması öngörülmektedir.
Hedef; hava, kara ve deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortak bir gövde imal edilmesi ve ülkeler ile kuvvetlerin spesifik ihtiyaçlarının bu ortak gövde üzerine entegre edilmesidir.
Projeye; Avrupa’dan Airbus ve Leonardo firmalarının dahil olacağı ve Fransa-Almanya (Airbus) ile İtalya-Birleşik Krallık (Leonardo) arasındaki rekabetin oldukça sert geçeceği öngörülmektedir. Airbus ve Leonarda firmalarının bir araya gelerek ülkelerin ihtiyacını karşılayacak ortak bir helikopter geliştirmesi de masadadır.