savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Yüzde 100 yerli ve elektrikli: EVT S1

Yüzde 100 yerli ve elektrikli: EVT S1

YERLİ OTOMOBİL VE TÜRKİYE GERÇEKLERİ


Hacettepe Üniversitesi 3 yıllık bir çalışmanın ardından EVT S1 elektrikli arabasını tanıttı. Yeni yerli elektrikli otomobil EVT S1 saatte maksimum 180 km hız yapabiliyor.


Editörden derleme, 29 Aralık 2019

GİRİŞ

Türkiye’de tamamı yerli üretim 2 yeni elektrikli araba tanıtıldı. Bunlardan ilkini TÜBİTAK tanıtmıştı. Ancak TÜBİTAK’ın kamuflajlı görüntülerini paylaştığı yerli otomobil prototipleri, Saab tarafından İsveç’te geliştirilip üretilen 9-3 modeli ile aynı platformda üretilen Cadillac BLS’ye çok benzediği için eleştirilmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil prototipin ‘Cadillac BLS’ olduğu eleştirilerine “Evet adı geçen markanın platformunu satın aldık. Aksi takdirde sıfırdan bir platform kurmak 1 milyar dolara mal olurdu” açıklamasını yapmıştı.


GELİŞME

Bu haberin üzerinden 2 gün geçmeden yeni bir “tamamı Türk tasarımı” elektrikli bir araba daha tanıtıldı. Hacettepe Üniversitesi‘nin ürettiği  EVT S1 adlı elektrikli araç tamamıyla yerli yapım. EVT S1 90km/s sabit hız ile 100km mesafede sadece 10 kw/saat enerji tüketiyor. EVT S1 kilometre başına 4 kuruş enerji harcıyor. Hacettepe Üniversitesi’nin 3 yıllık çalışması olan EVT S1’in  maksimum batarya kapasitesi ise 35 kW/saat. Batarya 10 saat kullanım imkanı sunarken hızlı şarj ile 30 dakika da doldurulabiliyor. EVT S1 1050 kg ağırlığında ve 141 beygir motor gücüne sahip. EVT S1, 90 km/s sabit hızla 300 km mesafe kat edebiliyor.

EVT S1’e yeterli bir finansman sağlanırsa seri üretime geçilecek. Seri üretime geçilerek piyasaya çıkabilirse EVT S1’in fiyatı 50 – 60 bin dolar civarında olacak. 


SONUÇ

3.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve geçtiğimiz yıl ortaya çıkan EVT S1 projesinin maddi yetersizliklerden ötürü sonlandırıldığı açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin çalışmaları sonucu kurulan EVT Motor’un ürettiği ilk prototip araç EVT S1 geçtiğimiz yılın Ekim ayında ortaya çıkmış ve otomobil severlerden büyük beğeni toplamıştı. Elektrikli spor otomobil olarak tanıtılan araç 12 kişilik bir ekip tarafından 3.5 yıllık bir çalışmanın ardından Hacettepe Üniversitesi’nin Teknokent’inde üretilmişti. 500 adet araç üretimi için izin alındığı ve yatırım beklenildiği belirtilen proje, aradan geçen sürede beklenen yatırımı alamayınca durduruldu.

Konu ile ilgili araç için kurulan Facebook adresinden açıklamada bulunan yetkililer, “EVT Motor destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır. EVT S1’in akıbeti Devrim arabaları gibi olmuştur. Bize manevi destek veren halkımıza teşekkür ederiz.” şeklinde bir basın açıklaması yayınladı. Projenin sonlanmasının ardından EVT Motor bünyesinde çalışan mühendislerin büyük otomotiv markalarına transfer olduğu ve aracı oluşturan ekibin dağıldığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.